Worden mannen later vader?

Later vader

Worden mannen later vader? en hoe komt dat dan?

Het antwoord daarop is eenvoudig: ja, mannen worden gemiddeld op latere leeftijd vader dan 30 jaar geleden.

Dat vrouwen later moeder worden dan vroeger, dat wisten we al. Maar na de gemiddelde leeftijd van vaders, was nog weinig onderzoek gedaan.

Let op, we hebben het hier niet over oude vaders, tweede kans vaders, kortom mannen die op een leeftijd vader worden waarop ze ook opa hadden kunnen zijn ( en soms ook daadwerkelijk opa zijn) Het gaat om de gewone huis-tuin en keuken vader.

Een Amerikaans onderzoek laat zien dat dat de gemiddelde leeftijd waarop Amerikaanse mannen vader werden in 1974 nog ongeveer 27 jaar ( en een beetje ) was. In 2015 was dat 30 jaar en negen maanden. Zeg maar 31 jaar. Dat is een verschil van ruim 3 jaar.

In dezelfde periode verdubbelde het aantal vaders die op hun veertigste hun eerste kind kregen van 4,1% van de vaders naar 8,9% van de vaders.

Ook het aantal mannen die op hun vijftigste vader werden verdubbelde in die tijd van een half procent van alle vaders, naar een heel procent. Natuurlijk zijn dat heel kleine aantallen op een totaal van 169 miljoen baby’s ( enorm, wat een boel baby’s werden er in de VS geboren tussen 1974 en 2015) maar toch…het aantal oudere vaders neemt duidelijk toe.

Natuurlijk hebben onderzoekers gekeken of er een verklaring was in die stijging van leeftijd. Of het misschien om een bepaalde groep ging. Maar dat viel niet aan te tonen. Afkomst, opleiding, inkomen, de plaats waar ze wonen: het maakte allemaal niet uit. Mannen worden gewoon later vader.

De topper zat wel bij de Japanse en Vietnamese Amerikanen. Zij zijn gemiddeld- schrik niet- 36 als ze voor het eerst vader worden.

Is het erg dat mannen op latere leeftijd vader worden?

De Amerikaanse onderzoekers vinden dat de zaak verschillende kanten heeft. Wanneer een man wat ouder is, een stabiel inkomen heeft, goed in zijn vel zit, zeg maar, zal hij wat meer ruimte in zijn leven hebben om zich met zijn kinderen te bemoeien dan de piepjonge vader, die het nog helemaal moet gaan maken.

Aan de andere kant staat  de vraag of het sperma van een oudere man nog niet te veel gemuteerd is. Sperma muteert twee keer per jaar en het is gewoon nog niet duidelijk welke invloed dat heeft op een kind. Het lijkt er wel op, dat het voor vrouwen lastiger is om van een oudere man zwanger te worden.

In ieder geval is het niet dramatisch, want dan waren we daar nu met z’n allen wel achter!

De reden dat mannen steeds later vader worden, is precies dezelfde als die van vrouwen. Anticonceptie is goed verkrijgbaar, ongewenste en/of ongeplande zwangerschappen komen steeds minder voor.

En veel mannen gaan gewoon met hun vrouw mee in de wens eerst carrière te maken voor ze aan een gezin beginnen.

Alles over de bevalling en een geboorteplan

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *