Zwangerschap : week 40

Zwangerschap week 40

Week 40 is de week van je zwangerschap van de uitgerekende datum. Pin je niet te veel vast aan deze datum. Uit ervaring kan ik vertellen dat het nog wel 3 weken kan duren!

Wat gebeurt er in mijn lichaam in de zwangerschap week 40 ?

Natuurlijk hoop je dat HET nu zo ver is. Maar let op : Nog geen 5% bevalt namelijk op de uitgerekende datum. De weeën kunnen op meerdere manieren beginnen. Ween, breken van vliezen. Of misschien moet je wel vaak naar de wc (je darmen kunnen reageren op het gerommel in je buik).

Weeën, wat is dat?

Tijdens je bevalling spelen net zoals tijdens je zwangerschap hormonen een grote rol.

Ten eerste wordt een wee veroorzaakt door de bevallingshormonen oxytocine en prostaglandine. Deze zorgen ervoor dat de baarmoeder steeds krachtiger gaat samentrekken.

Daarnaast is er nog een hormoon in het spel, adrenaline. Adrenaline heeft juist een tegenovergestelde werking dan oxytocine en prostaglandine. Als je je dus ergens niet op je gemak voelt, het erg koud hebt, of ergens erg van schrikt zullen de weeen weer gaan afnemen.

Daarnaast is het zo dat hoe minder adrenaline jij tijdens de bevalling in je bloed zult hebben, hoe meer endorfine aangemaakt zal worden.

Dit is het vierde en ook heel belangrijk hormoon dat tijdens je bevalling een rol speelt. Endorfine is een lichaamseigen drugs. Je kunt ervan in een soort roes raken en het zorgt ervoor dat de pijn draaglijker wordt. Hoe minder jij je verzet tegen de pijn en hoe beter jij rust tussen de weeën in, des te meer endorfine en des te krachtiger de weeën.

Oke we weten het: makkelijk praten als je geen weeën. hebt. Maar wie weet kan je met deze kennis je voordeel doen, als je eenmaal aan het bevallen bent.

Lees verder 41 weken zwanger

Wil je alles weten over je zwangerschap? Ga dan terug naar: Zwangerschap van week tot week

meer info

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *