fbpx

Samen aan tafel, gezellig of een veldslag ???

20 februari 2019| door: Felice Veenman |813 Views|0 Comments
Samen aan tafel, gezellig of een veldslag ???

Allemaal gezellig samen aan tafel ????

Wanneer je kinderen de kleuter leeftijd voorbij zijn, wordt het steeds gewoner dat alle leden van het gezin, overdag hun eigen gang gaan. Dat is heel normaal, niemand vind dat gek.  Maarhet moment dat iedereen weer thuis is en aan tafel schuift wordt ineens wel belangrijk!

Even je instagram-momentje: het hele gezin om tafel waar eten heerlijk staat te geuren. Waar iedereen blij glimlachen aan tafel zit, klaar om met veel belangstelling naar elkaar te luisteren. O ja en voor ik het vergeet: iedereen lust wat er op tafel wordt gezet. wat zeg ik: iedereen smult !

NOT dus. De kinderen zijn moe, je oudste lust geen spruitjes, de jongste heeft een pesthumeur, je man wil nog naar voetbaltraining vanavond …. En jij tobt stiekem over een probleem op je werk
Tja, dan is de gezelligheid ver te zoeken. Sterker nog, dan is het aan tafel al snel een veldslag. Waarbij de ouste kans ziet van het borf spruitjes af te komen door het om te kiepen boven het hoofd van de jongste…..

5 tips om het gezellig te maken en te houden.

TIP 1
Eten wat er op tafel komt ??

natuurlijk moeten kinderen leren dat ze eten wat op tafel komt.  Ik ben daar echt een enorme voorstander van. Niet zeuren, eten wat d epot schaft!  MAARRRRR je weet van te voren dat er dagen zijn waarop je gehaast bent.Dat er dagen van die dagen zijn waarop je ongesteld bent… Maak het leven niet te ingewikkeld,kook op die dagen nou maar iets wat iedereen graag lust. Opvoeden doe je dan op dagen dat je tijd hebt.

TIP 2
Beter kort en goed dan….

Zorg dat de maaltijd nooit te lang duurt. Met kleuters is 20 minuten genoeg. Als je de maaltijd nooit een langdurig/langdradig gebeuren maakt, krijgen je kinderen ook geen weerzin tegen aan tafel zitten. Als jij ziet aankomen dat je een uur stil moet zitten, dan sta je toch ook niet te springen? Voor je kinderen is dat net zo. Dus zorg dat je in 20 minuten klaar bent. Zitten jij en je partner nog gezellig te kletsen? Dan zeg je tegen de kinderen dat zij alvast van tafel mogen,maar dat jullie nog even verder praten. Wedden dat ze er  dan ineens bij willen blijven?

TIP 3
Omstebeurt!!!

Zorg dat iedereen altijd aan de beurt komt met zijn /haar verhaal van de dag. Dat klinkt simpel, maar let maar eens goed op: hoe vaak onderbreken jullie elkaar? Hoe vaak krijgt iemand niet de kans zijn verhaal af te maken???
Ik daag je uit dat een paar dagen eens nauwlettend te observeren. Ik weet bijna zeker dat er een kind is die het hoogste woord heeft. Verplaats je in de ander: als je toch weet dat er niet naar je verhaal geluisterd gaat worden, waarom zou je dan gezellig aan tafel komen zitten??

Tip 4
Timing is everything

Roep niet ETEN !!! en verwacht dat je kinderen komen aangehold. Je kids zijn bezig. Jij vindt het ook niet fijn als er onder aan de trap geschreeuwd wordt : KOMEN NU !!!
Mijn gouden tip: roep OVER VIJF MINUTEN GAAN WE ETEN !E n twee en een halve minuut later : OVER TWEE MINUTEN GAAN WE ETEN. Helpt als een tierelier. Ik kan het weten, ik heb het zelf uitgevonden. En toegepast.

Lees verder Mijn kind: Opvoeding- Kinderen en buikpijn

 samen aan tafel

Avatar

Felice Veenman, eigenaar van BabyenKind, leuk dat je me leest !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *