De schuld van de moeders? Het zal wel !!

schuld

Het AD kopte een week of wat geleden dat slecht eten van kinderen toch echt de eigen schuld van de ouders is.
Ik weet niet wat jullie dachten, lieve mede-moeders, maar ik dacht: ”Daar gaaaan we weer”
Het is toch altijd de schuld van de moeders??

Ik dacht dat ik over dat soort zaken niet nijdig meer werd, maar ik word het toch. Let wel, ik zeg niet dat wij moeders geen fouten maken. Natuurlijk doen we dat. Ik doe het dagelijks en jullie vast ook.
Maar dat dan maar allerhande zaken van slecht eetgedrag tot autisme onze schuld zijn. Kom op zeg.

het is altijd onze schuld…

Wat doen die mensen ons moeders aan. Zo’n veertig jaar geleden was autisme ook aan moeders te wijten. De zogenaamde ijskastmoeders maakten zich hier schuldig aan. Die arme moeders, die zich voor zo’n groot probleem geplaatst zagen, konden ook nog een de “schuld” op zich nemen. Schuld van iets waar ze part noch deel aan hadden.

we zijn niet onfeilbaar

Nogmaals, ik zeg niet dat wij onfeilbaar zijn, maar naar mijn mening kun je als moeder maar een fout maken: niet van je kind houden. Het niet laten weten, dat je je kind onvoorwaardelijk lief hebt en er voor hem bent. Een kind hoort zich geliefd en geborgen te voelen. En dan kan het o zo faalbare opvoeden beginnen.

Ik ken enkele mensen die zijn opgegroeid in de wetenschap dat ze niet gewenst en geliefd waren door hun ouders. Die hadden een harde strijd te strijden en moesten zichzelf leren dat ze er mogen zijn.

aan iedereen die zich met opvoeden bezig houdt:

Ik zou iedereen die zich met opvoeden bezig houdt, met klem willen verzoeken om ooit meer een ouder te vertellen: “het is jouw schuld dat je kind…..”. Vertel ons ouders het volgende:
Lieve ouders, we weten dat jullie van je kinderen houden. We weten dat jullie je stinkende best doen en dag (en vaak ook ‘s nachts) voor je kind klaar staat. Maar kijk hier eens naar. Als je het op deze manier aanpakt, dan gaat het beter. Dan lopen dingen wat makkelijker, dan heb je (met je kind) wat meer lol in het leven.

Daar hebben wij ouders wat aan. Wij moeders weten heus wel dat we niet alles picture perfect doen. Maar we willen handvaten. En geen schuld.

lees ook eens: Jenna Karvunidis bedenker van de gender reveal party heeft spijt…. of ben jij wel eens jaloers op andere moeders ?

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *