Wat te doen als je kind een flapuit is?

flapuit kind

Mijn vader vertelde wel eens dat hij met mij in de tram zat. Ik was een kleuter en ik had net geleerd dat baby’s uit mama’s buik kwamen. Mijn mamma had namelijk een baby in haar buik! Ik zou een broertje of een zusje krijgen. In die tijd waren er nog geen echo’s dus het was echt een de vraag wat het zou worden. Ik was er heel erg druk mee bezig. En ..ik was nogal een flapuit!

Wij zaten gezellig samen in de tram en ik riep enthousiast: “oooh pappa, die mijnheer heeft ook een baby-tje in zijn buik!”
Gelukkig was mijn vader niet erg bang wat mensen van hem dachten. Hij moest gewoon erg lachen om zijn flapuit van een dochter.

Door de grond gaan

Achteraf gezien, heb ik daar wel respect voor. Ik geef eerlijk toe dat ik door de grond zou zijn gegaan.
Misschien ook wel omdat ik, jaren later, het verhaal las van een vrouw die was gaan afvallen, toen een kind in de supermarkt haar vroeg, of ze ook een baby kreeg…( nee deze keer was ik het niet )

Het is een lastig dilemma zo’n flapuit kind. Aan de ene kant wil je je koter niet ontmoedigen, zijn observaties met je te delen. Aan de andere kant wil je niet dat je kind een ander kwetst.
Kleuters begrijpen nog echt niet dat een opmerking gewoon teveel kan zijn voor een ander.
Inlevingsvermogen ontstaat pas als ze een jaar of zeven zijn.
Dat is de leeftijd waarop een argument als: “dat zou jij toch ook niet leuk vinden” zin hebben.

Hoe vervelend is zo’n flapuit kind?

Aan de andere kant: hoe vervelend vinden mensen die flapuit  opmerkingen van kleuters. Een kennis van mij zit in een rolstoel. Ze zei op een keer: “Ik vind het dus echt niet erg als kinderen mij vragen waarom ik in een rolstoel zit. Ik vind het ook prima als zij te kennen geven, dat zo’n rolstoel ze wel fijn lijkt, omdat ze geen zin hebben om te lopen . Dat zijn gewoon eerlijke reacties. Die ouders die hun kind dan wegtrekken omdat ze zich generen, en die niet tegen mij praten .DAT vind ik erg.”

En misschien geeft zij ons daarmee de sleutel in handen hoe we moeten omgaan, met die ongeneerde flapuit grappen van kleuters. Geef je kind een antwoord, dat niet bestaat uit “Hou je mond!” en informeer bij de ander, hoe de opmerking is aangekomen…
Misschien lastig, maar wel beleefd!

lees ook: Vieze woorden, is het een fase?

 

1 antwoord

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *