De vrijwillige bijdrage op de middelbare school

vrijwillige ouderbijdrage

Ook op de middelbare school betaal je als ouder een vrijwillige ouderbijdrage

Ouders betalen geen lesgeld voor hun kind op de middelbare school (wees heel blij, ik betaalde destijds 1000 euro schoolgeld) en boeken worden voor een groot deel door de school ter beschikking gesteld.
Let op, dan heeft je kind geen “eigen” boeken, maar ze blijven eigendom van de school. Wat kan het schelen? Niks, want het scheelt je enorm in de kosten!
Natuurlijk zijn er zaken die je zelf moet betalen: woordenboeken, gymspullen, rekenmachine.
Ondanks alle zaken die je niet hoeft te betalen, kan het allemaal nog lekker oplopen. Maar troost je: ieder kind op de middelbare school, kost de overheid 7.300 euro per jaar.

De ouderbijdrage is voor de leuke dingen:

excursies
uitjes
Schoolkampen

Hoeveel is de vrijwillige ouderbijdrage

De hoogte van het bedrag dat ouders moeten betalen wordt vastgesteld door de school, maar de MR moet er wel mee instemmen. Ben je het als ouder niet eens met de hoogte van die bijdrage is het verstandig contact op te nemen met de MR. Twee jaar geleden heef tde RTL een onderzoek gedaan naar de hoogte van de vrijwillige ouderbijdrage en die kan oplopen tot €600,00.
Vind ik persoonlijk best wel veel.

Laptops en andere digitale zaken

Het gebeurt regelmatig dat de ouderbijdrage wordt gebruikt om digitale leermiddelen aan te schaffen, zoals IPads, tablets of laptops. Dat is natuurlijk prima, zoalng het niet zo is dat leerlingen waarvan de ouders de bijdrage niet betalen, uitgesloten worden van dit soort middelen.
Wil de school met tablets werken en kan/wil de ouder de vrijwillige bijdrage niet betalen? Dan moet de school daar iets op verzinnen.

Hoeveel er ook gratis is, de middelbare school gaan, is flink duurder dan de basis school. Soms alleen al omdat je kind met de trein of bus moet reizen. Maar ook omdat je kind steeds meer naar andere kinderen zal kijken en hetzelfde wil..

Tenslotte: elke gemeente kent potjes om ouders met een krappe beurs, financieel te ondersteunen bij het naar de middelbare school gaan. Wees nooit te bescheiden/trots/weet ik veel om daar gebruik van te maken. Het is er niet voor niks !

lees ook eens : naar de middelbare school, weet je nog?

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *