Kinderen en buikpijn
Buikpijn bij kinderen
Je kind zegt Auw, en jij vraagt waar het pijn doet. Negen van de 10 keer zal je kind zeggen : buikpijn. Het is altijd buikpijn, en dat kan je als moeder best wel eens wanhopig maken. Want wat is er nu echt , vraag je je dan af.
We weten allemaal dat spanning en stress ook leiden tot buikpijn. Dus als je gezin om wat voor reden dan ook in een moeilijke situatie zitten kan het zijn dat dat de oorzaak van de buikpijn is. En die buikpijn is dan echt aanwezig. Nu kan je natuurlijk niet de oorzaak van de spanning wegnemen, tenminste niet altijd , maar het helpt al als je er met je kind over praat.
Buikpijn bij kinderen kan ook een smoesje zijn om aandacht te krijgen. Dit is ook iets om over na te denken: waarom vraagt je kind op deze manier aandacht?
8 manieren om naar buikpijn bij kinderen te kijken
1
Als je kind ziek is, dan mag je het gerust een beetje verwennen, lekker op de bank, voorlezen, de works. Maar probeer te voorkomen dat je kind hier misbruik van gaat maken. Dus…reageer niet onmiddellijk op elk zielig gezicht of krampje….
2
We weten dat buikpijn vaak psychisch is, maar zorg dta je zeker weet dat er geen lichamelijke oorzaak is. Dus : klaagt je kind regelmatig over buikpijn? Dan ga je eerst langs je huisarts, voor je concludeert dat het psychisch is.
3
Dit is een gemene: kijk eens heel kritisch naar jezelf: hoef jij dingen niet te doen als je je niet zo lekker voelt??? en ziet je kind dat van jou?
Dan moet je niet raar staan te kijken als die slecht voorbereide spreekbeurt samenvalt met enorme buikpijn…..Belonen van pijngedrag hete dat in vaktermen
4
Als je kind een tijdje ziek is geweest ,heb je als moeder wel eens de neiging om wat overbezorgd te worden. Let aard op en doe het niet!! want paradoxaal genoeg, is dat de manier om je kind ziek te maken. Als jij steeds roept: je ziet zo wit, je ziet er zo moe uit, voel jij je wel lekker??? gaat je kind een heleboel doodnormale zaken als ziek zijn interpreteren. Moet je niet willen
5
als je tot de conclusie komt dat er geen lichamelijke oorzaak voor de pijn is, betekent dat nog niet dat er geen pijn is. Buikpijn veroorzaakt door stress is wel degelijk buikpijn !
Bagatelliseer het niet en praat met je kind over dat wat hem stress bezorgt
6
Praat ook over je eigen gevoelens. Let op je praat tegen een jong kind en niet tegen je beste vriendin, maar dat betekent niet dat je je kind niet kan uitleggen dat je boos of verdrietig, blij of gelukkig bent. Als jij je emoties benoemt dan leer je kinderen dat emoties een plaats hebben in ons leven
7
Het is een gouwe ouwe , maar hij werkt :
Gedrag dat je beloont komt vaak terug. Gedrag dat je negeert verdwijnt geleidelijk.
Moedig gezond gedrag aan. Geef aandacht aan wat goed gaat. Laat je kind zien dat hij/zij sterk is, veel kan, plezier heeft, creatief is, zich inzet, geniet van de omgang met leeftijdsgenootjes.
8
Neem bij pijnklachten een verzorgende houding aan, maar vermijd overdreven aandacht. Laat je kind eventueel rusten op een rustige plaats (je kan immers de pijn van het kind niet wegnemen). Zeg je kind dat hij/zij mag terugkomen als de pijn over is (je nodigt je kind uit om zo snel mogelijk normaal te functioneren en zonder gezichtsverlies zijn/haar ‘zieken’kamer te verlaten). Als je kind lang wegblijft, ga je even kijken en vragen hoe het gaat. Beperk de aandacht tot een minimum. Als je kind terug komt komt, feliciteer je hem/haar omdat de pijn over is (je beloontgewenst gedrag).
Lees verder Mijn kind: Opvoeding- In China meer kinderen met diabetes dan Amerika
Kan buikpijn ook angst zijn om naar school te gaan? Onze kleinste is nogal verlegen en doet soms alsof ze buikpijn heeft als ze naar school moet, maar waarschijnlijk heeft ze dat gewoon omdat ze nog een beetje bang is. Misschien heeft iemand anders al eens zoiets meegemaakt?
zeker kan een mens ( en dus ook een kind ) last hebben van buikpijn door spanning.
Het kan ook heel goed zijn, dat je kind zijn emoties nog niet zo goed kan verwoorden, en het daarom buikpijn noemt.
IK zou je willen aanraden om eens met de juf te gaan praten. En als de buikpijn aan blijft houden ga dan even kangs de huisarts.
Voor de zekerheid, om uit te sluiten dat er lichamelijk iets niet goed zit.
Sterkte, en laat je horen hoe het verder gaat?