Samen aan tafel, gezellig of een veldslag ???

samen aan tafel

Allemaal gezellig samen aan tafel ????

Wanneer je kinderen de kleuter leeftijd voorbij zijn, wordt het steeds gewoner dat alle leden van het gezin, overdag hun eigen gang gaan. Kinderen gaan met vriendjes mee, of de viendjes komen spelen en ze verdijnen in de tuin…Dat is heel normaal, niemand vind dat gek. Integendeel. Als moeder ben je best blij met deze rust  Maar je merkt wel dat iedereen ) ook jij  elkaar wat minder ziet. Het moment dat iedereen weer thuis is en aan tafel schuift wordt ineens belangrijker.

Instagram??

Even je instagram-momentje: het hele gezin om tafel waar eten heerlijk staat te geuren, waar iedereen blij glimlachend aan tafel zit, klaar om met veel belangstelling naar elkaar te luisteren. O ja, voor ik het vergeet: iedereen lust wat er op tafel wordt gezet. Wat zeg ik: iedereen smult !

NOT dus. De kinderen zijn moe, je oudste lust geen spruitjes, de jongste heeft een pesthumeur, je man wil nog naar voetbaltraining vanavond …. En jij tobt stiekem over een probleem op je werk.
Tja, dan is de gezelligheid snel ver te zoeken. Sterker nog, het wordt aan tafel  een veldslag. Waarbij de ouste kans ziet van het bord spruitjes af te komen door het om te kiepen boven het hoofd van de jongste, manlief uiterst on-pedagogish uit zijn slof schiet. En jij het even helemaal niet meer ziet zitten.

Weinig Instagram, dat kan ik je verzekeren. En nog minder gezellig samen aan tafel…

5 tips om gezellig samen aan tafel gezellig te maken en te houden.

Eten wat er op tafel komt ??

Natuurlijk moeten kinderen leren dat ze eten wat op tafel komt. Ik ben daar echt een enorme voorstander van. Niet zeuren, eten wat de pot schaft! Kom op zeg, als jij elke dag drie verschillende groenten staat te koken, is voor jou de gezelligheid wel voorbij!  MAARRRRR je weet van te voren dat er dagen zijn waarop je gehaast bent. Dat er van die dagen zijn waarop je ongesteld bent… Maak het leven niet te ingewikkeld, kook op die dagen nou maar iets wat iedereen graag lust.  Zelfs als dat pannenkoeken zijn. Opvoeden doe je dan op dagen dat je tijd hebt.

Beter kort en goed dan….

Zorg dat de maaltijd nooit te lang duurt. Met kleuters is 20 minuten genoeg. Als je de maaltijd nooit een langdurig/langdradig gebeuren maakt, krijgen je kinderen ook geen weerzin tegen geellig samen aan tafel zitten. Als jij ziet aankomen dat je een uur stil moet zitten met een bord koude spinazie voor je neus, dan sta je toch ook niet te springen? Voor je kinderen is dat echt niet anders. Dus zorg dat je in 20 minuten klaar bent. Zitten jij en je partner nog gezellig te kletsen? Dan zeg je tegen de kinderen dat zij alvast van tafel mogen,maar dat jullie nog even verder praten. Wedden dat ze er  dan ineens bij willen blijven? Maar let wel op, hier is een klein addertje: leer je kinderen dat ze moeten vragen of ze van tafel kunnen. Nooit ( ik zei nooit en bedoel nooit) vind je het goed dat je koter opspringt en van tafel rent!

Omstebeurt!!!

Zorg dat iedereen altijd aan de beurt komt met zijn /haar verhaal van de dag. Dat klinkt simpel, maar let maar eens goed op: hoe vaak onderbreken jullie elkaar? Hoe vaak krijgt iemand niet de kans zijn verhaal af te maken??? In ieder gezin is er wel eentje die graag en veel het hoogste woord voert.
Ik daag je uit dat een paar dagen eens nauwlettend te observeren. Kijk daarbij gerust op de klok, tel de minuten. Je zal verbaasd staan van wat je ziet en hoort. Bedenk je wel, als jij aan tafel moet komen zitten en geduldig moet luisteren naar hoe je broer of zus het hoogste woord voert, jij daar ook geen zin in zou hebben…

Timing is everything

Roep niet ETEN !!! en verwacht dat je kinderen komen aangehold. Je kids zijn bezig. Jij vindt het ook niet fijn als er onder aan de trap geschreeuwd wordt : KOMEN NU !!!
Mijn gouden tip: roep OVER VIJF MINUTEN GAAN WE ETEN !En twee en een halve minuut later : OVER TWEE MINUTEN GAAN WE ETEN. Helpt als een tierelier. Ik kan het weten, ik heb het zelf uitgevonden. En toegepast.

Lees verder Mijn kind: Opvoeding- Kinderen en buikpijn

 samen aan tafel

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *