Blokschrift of aan elkaar schrijven?

Vroeger leerden we aan elkaar schrijven, maar tegenwoordig gaan steeds meer scholen over op het blokschrift. 


Natuurlijk is onderwijs altijd in beweging, maar is de verschuiving van aan elkaar schrijven naar blokschrift, wel een goede? 

Blokschrift is makkelijker 

De reden om over te stappen naar blokschrift is dat men dat voor jonge kinderen makkelijker te leren vindt. Vooral omdat kinderen rondom zich heen overal met blokschrift in aanraking komen. 

Bij Stichting Schriftontwikkeling zijn ze niet te spreken over deze verandering in het onderwijs. ,,Al die scholen die nu overstappen veroorzaken een kleine ramp”, zegt medewerker en universitair docent handschriftontwikkeling Ben Hamerling. ,,Kinderen moeten voor hun tiende niet aan losse letters beginnen. Je ziet dat als ze gelijk in blokschrift schrijven, ze de letters niet goed kunnen plaatsen. Die vliegen dan als pepernoten over het papier.” 

Hamerling vindt het argument dat blokletters makkelijker zouden zijn dan aan elkaar schrijven (verbonden schrift) niet zinvol. Aan elkaar schrijven gaat veel sneller, je hoeft niet steeds je pen op te tillen om aan een nieuwe letter te beginnen. Begin jaren 60, zegt hij, was er ook zo’n roep om blokschrift, daar hielden scholen gelukkig snel mee op. 

Het probleem begint op de Pabo 

Hamerling is van mening dat de huidige trend om met blokletters te schrijven te wijten is aan de gebrekkige opleiding op de PABO. De docenten die daar handschriftles geven, zijn vaak helemaal niet opgeleid als handschrift deskundigen. Het zijn vaak docenten sport of tekenen. 

De Pabo’s erkennen dat dit aan de hand is. 

Aan elkaar schrijven makkelijker te lezen 

Het grote voordeel van aan elkaar schrijven is, dat je direct kunt zien waar een woord begint en waar het woord ophoudt. Het is dus veel makkelijker te lezen. Kinderen die aan elkaar schrijven, zullen dan ook sneller woorden herkennen, dan kinderen die in blikschrift schrijven.  

Van de redactie 

Het snel herkennen van een woordbeeld, is het begin van kunnen lezen.Ik geloof dat aan elkaar schrijven veel beter is dan blokschrift. En het ziet er nog eens leuker uit ook 

Lees er meer over in het AD 

lees op BabyenKind: dertienjarige opgepakt voor brandstichting

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *