Hormonen na de bevalling: ontzwangeren. 

ontzwangeren

We besteden er misschien te weinig aandacht aan: ontzwangeren. 
En dat is wellicht wat kortzichtig, want ontzwangeren duurt gemiddeld net zo lang als zwanger zijn, negen maanden dus. 
Een oud gezegde zegt: negen maanden erin, negen maanden eruit, en dan ben je weer de oude. Nou ja, met dit verschil: je bent nu moeder en dat was je eerst niet. 

Negen maanden ontzwangeren? 

Misschien slaat de schrik je nu om het hart: moet ik echt nog negen maanden door al die ellende? 
Troost je, ontzwangeren is niet negen maanden lang het toppunt van ellende. De heftigste periode zijn de eerste drie maanden na je bevalling (je hebt niet voor niks zwangerschapsverlof). Deze periode wordt ook wel het vierde trimester van de zwangerschap genoemd. 

Je hormonen en ontzwangeren. 

Nu je eenmaal bevallen bent, maakt je lichaam veel minder progesteron en oestrogeen aan. Dat is ook logisch: deze hormonen had je in je zwangerschap nodig, nu niet meer. 

Je lichaam maakt nu prolactine aan, een hormoon dat helpt bij het aanmaken van moedermelk. En natuurlijk produceert je lichaam nog steeds Oxytocine, het gelukshormoon, dat zo belangrijk is voor de verbinding met je kind. 

Waar kun je last van krijgen? 

Het lijstje van zaken waar je last van kan krijgen tijdens het ontzwangeren is best lang, maar je weet het: elke vrouw is anders en elke vrouw reageert anders. Je krijgt vast en zeker geen last van alle onderdelen! 

Prikkelbaar: je kan je voelen als je premenstruele prikkelbaarheid. Er zijn ook moeders die het toeschrijven aan lichamelijke vermoeidheid en alles wat op ze af komt. 

Moe: vin-je-ut gek, je moet er elke avond minstens een keer uit, gebroken nachten, ze zijn hel! Dat is zeker een reden voor vermoeidheid. Maar het nog niet in balans zijn van je hormonen speelt zeer zeker ook een rol. En soms is het eenvoudigweg een ijzertekort. Als je erg veel last hebt van vermoeidheid, loont het om even je bloed te laten controleren (en veel spinazie te eten) 

Somber zijn: kraamvrouwen blues, een beetje wanhopig worden van alles wat er op je af komt…heel gewone zaken in een kraamtijd. Maar ook hier doen de hormonen hun werk. Het zit echt niet alleen maar tussen je oren. 

Last van je schildklier: de klachten daarvan lijken sterk op die van een depressie, een heel goede reden om eens met je huisarts te gaan praten als je je erg somber en triest voelt! 

Rugpijn 

Hoofdpijn 

Haaruitval 

Concentratieproblemen: ja, ja jij dacht dat je zwangerschapsdementie had…en nu blijk je ook nog jonge-moeder-dementie te hebben. Maak je geen zorgen, het hoort bij het ontzwangeren en het gaat echt over! 

Onregelmatig of niet ongesteld: ook iets wat op termijn goed komt en als je vindt dat het te lang duurt, ga dan vooral met je huisarts praten. Gemiddeld gesproken zou je ongeveer 2 maanden na je bevalling weer kunnen menstrueren. 

Tenslotte:

Ontzwangeren is natuurlijk voor elke vrouw anders: de een heeft amper ergens last van, de ander heeft het echt heel zwaar. Het is belangrijk dat je je lichaam en je emoties serieus neemt. Je stelt je niet aan! Dit is een fase die bij het moederschap hoort. Hoe beter je je daar bij neer kan leggen, hoe makkelijker je go-with-the-flow kan inzetten, hoe makkelijker je het hebt.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *