Kille Kerst, Schrale Kerst

stille kerst

Hoe wordt kerst dit jaar? Heel stil, denk Kaat.

Wie had dat verwacht? Kerst 2022 waarbij vele huishoudens letterlijk in de kou zitten.
Door de extreme gas- en energieprijzen blijft bij veel huishoudens de verwarming uit of op een lage stand.
Ook voor veel mensen zal het niet haalbaar zijn om aan een luxe kerstdiner te zitten en een boom te hebben waaronder cadeautjes liggen.

Kille Kerst

Hier wonen wij in een huis zonder open haard, houtkachel of zonnepanelen.
Met een variabel energiecontract zijn de prijzen sky high voor ons geworden.
Ik probeer de verwarming zo min mogelijk aan te doen, maar het lukt me niet goed. Ik heb reuma en mijn spieren hebben meer nodig dan die 16/17 graden op de thermostaat.
Uiteraard hebben we dikke truien aan en dekentjes op de bank, maar ik merk dat ik meer pijn heb als ik verwarming te laag laat staan.
Met angst kijk ik af en toe in de app van onze energiemaatschappij wat ik de afgelopen dagen heb verbruikt.
Het is echt a-relaxed om zo te leven. Een warm huis zou voor iedereen mogelijk moeten zijn.
Ik lees online verhalen van mensen die echt niet meer stoken. Met alle gevolgen van dien als je in een vochtig huis woont.
Kille Kerst zal voor vele de realiteit zijn

Schrale Kerst

Boodschappen zijn gruwelijk duur geworden. Steeds vaker zeg ik nee tegen mijn zoon als hij iets vraagt.
Ik kijk wat er in de aanbieding is en zo bepaal ik wat we die week gaan eten. De rijen bij de voedselbanken worden steeds langer. Meer huishoudens komen in de problemen. In deze tijd niet alleen de mensen met de laagste inkomens of uitkeringen, maar juist ook de werkende mens met een modaal inkomen.
Een vriendin van mij heeft meer te besteden in haar uppie met een uitkering met alle toeslagen dan wij met twee inkomens na aftrek van de vaste lasten.
Dit vind ik echt zorgwekkend.

Welke kerstboodschappen doen wij dit jaar?

Nou daar kan ik blij op antwoorden: weinig. Wij hebben dit jaar de mazzel dat we drie dagen ergens anders eten, dit is per toeval zo dit jaar.
Kerstavond eten we bij mijn schoonouders.
Eerste kerstdag eten we bij mijn stiefdochter en haar gezin en tweede kerstdag eten we bij mijn zus en zwager. Is dat even lekker!
Ik regel wat spullen voor een kerstbrunch thuis en dat is het. En dat is wat mij betreft nog niet eens een stille kerst.
Want voor mij hoeft dat luxe eten niet, ik word misschien nog wel gelukkiger van zuurkool met een braadworst erbij.

Mooie initiatieven voor een minder stille kerst

Op Facebook in onze stad is een groep waar leden maaltijden uitdelen. Mensen die eten over hebben geven dat aan mensen die het hard kunnen gebruiken. Ik vind dat zó mooi. Ook zie ik veel mensen die hun kerstpakketten aanbieden aan mensen die het hard kunnen gebruiken. Het is fijn dat veel mensen in deze tijd oog hebben voor de mens die in nood komen.

Kerstcadeaus

Wij hebben het lange tijd financieel prima gehad en met kerst kochten we graag cadeaus voor elkaar.
De corona pandemie heeft een genade klap uitgedeeld aan ons op financieel gebied. De oorlog in Oekraïne heeft ervoor gezorgd dat we goed moeten opletten om de maand financieel door te komen.
We geven onze zoon een cadeautje en geven elkaar iets wat we sowieso nodig hebben. In mijn geval een paar nieuwe schoenen.
Natuurlijk realiseer ik me dat er legio kinderen zijn die überhaupt niks krijgen en dat is pas echt een stille kerst


Geld maakt niet gelukkig zeggen ze altijd. Dit klopt grotendeels, maar zonder geld of genoeg geld maakt het menig leven zwaar en stressvol.
Zonder veel geld kan je ook een hele gezellige kerst hebben. De rijkdom zit hem voor mij in samen zijn met de mensen die je lief vindt. Een fijn huis en thuis hebben. Zien dat de kinderen gelukkig zijn.

Kerstgedachte

Ik wil eenieder vragen om goed om je heen te kijken. Is er iemand die je kan helpen met wat boodschappen, kleding, aandacht of wat hulp op ander vlak? Hoe mooi zal het zijn als we elkaar een beetje helpen als dat gewenst is. Dit is toch de ultieme kerstgedachte: heb oog voor de medemens en help waar je kan. Als we voor elkaar zorgen, wordt het zeker een minder stille kerst…

Lieve lezers, ik wens jullie gezellige en warme kerstdagen en de allermooiste wensen voor 2023!

Groetjes Kaat


Benieuwd naar meer kronkels/krabbels van mijn hand?
Op mijn pagina Kaat Krabbelt en Facebook Kaat Krabbelt laat ik je meekijken in mijn leven

Of lees op BabyenKind: chaos in het leerlingvervoer0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *