Steeds meer scholen hebben eigen klas voor kinderen met autisme 

Niet naar school kunnen omdat er geen school is die bij je past….De gewone school niet, het speciaal onderwijs niet. Veel jonge kinderen met een ernstige vorm van autisme kunnen geen school vinden die bij hen past. Gelukkig begint daar verandering in te komen. Voor kinderen als Liam Brouwen een uitkomst! 

Liam Brouwer, die in Evrdinge woont sprak tot zijn 5de geen woord. Toen hij eindelijk begon te praten kwamen zijn ouders er al snel achter dat hij echt niet dom was. Hij zei bijvoorbeeld vrolijk het hele Engelse alfabet op. 
Voor hem en nog drie andere leerlingen is nu een nieuwe klas opgericht op basisschool Herédium in Zijderveld. 

Drie zorgmedewerkers 

Drie zorgmedewerkers van het Hagesteinse Keizerhuis – waar intensieve begeleiding wordt geboden aan kinderen met een handicap – staan voor de klas en geven les. In de pauzes spelen de kinderen met de andere schoolkinderen op het plein. 

Te druk voor Liam 

Voor Liam was er maar geen goed plek te vinden Gewoon onderwijs was veel te druk voor hem. Dit soort kinderen krijgt dan vaak vrijstelling van onderwijs, maar dat zag Lima’s moeder gewoon niet zitten.  
Een school voor moeilijk lerende kinderen was ook geen oplossing: daar was het niveau van onderwijs te laag voor de best wel slimme Liam. 

Het Keizerhuis 
Het ging veel beter met Liam toen hij naar het Keizerhuis kon, maar dat kon maar twee dagen per week. Nu het Keizerhuis een zeg maar dependance heeft geopend op een basisschool, kan hij daar 5 dagen in de week naar toe. En dat vindt hij helemaal geweldig. 

Van de redactie 

Het is goed dat er steeds meer gekeken wordt naar oplossingen op maat, dat men steeds meer hokjes loslaat, waardoor er nieuwe mogelijkheden ontstaan. 
In Zweden zitten speciaal en regulier onderwijs altijd in een gebouw, zodat de kinderen samen speelkwartier kunnen hebben. Daar worden ook wel lessen (zoals muziek of handenarbeid) samen gegeven. 

meer over Liam

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *