Ongelijke start voor jonge kinderen: actief leven buiten school leidt tot betere cijfers

nieuws

Wanneer basisschool kinderen niet alleen naar school gaan maar ook buiten schooltijd actie zaken ondernemen, doen ze het beter op school dan kinderen die dat niet doen. Met zaken ondernemen, worden dan dingen bedoelt als sportclubs, naar theatergaan, naar muziekles etc

Kinderen die niet of heel weinig toegang hebben tot deze “hulpbronnen” scoren lager op hun eindtoets, dat blijkt uit een onderzoek van SEO Economisch Onderzoek in opdracht van ABN Amro Foundation en het Jeugdeducatiefonds, waarvoor honderden leerkrachten in heel Nederland zijn ondervraagd. Het onderzoek is vandaag gepresenteerd.

Uit het rapport blijkt dat het niet alleen gaat om leuke dingen als sportclub en museum bezoek, maar ook om basisvoorzieningen zoals een ontbijt, of…een eigen bed. In groep 5 heeft 1 op 20 kinderen thuis geen eigen bed, en 37 procent heeft thuis minder dan 10 kinderboeken. Muziekles is iets wat 15% van alle kinderen volgend.

Effect op de prestaties.

Het is logisch dat kinderen die het met veel minder moeten stellen, ook op school minder presteren. Die ongelijkheid heeft gevolgen. De kinderen krijgen een lager advies voor het vervolg –onderwijs. Wat weer kan leiden tot een lager opleidingsniveau, wat leidt tot een lager inkomen straks. Met alle gevolgen van dien voor de volgende generatie.

Om het nog akeliger te maken: de scholen waar veel kinderen zitten die onder moeilijke omstandigheden moeten opgroeien, zijn ook de scholen met wijken waar een groot tekort aan leerkrachten is.

Toch is alleen investeren in het onderwijs niet de oplossing:
Een kind dat slecht slaapt, omdat het zijn bed moet delen, een kind dat met honger naar school komt, omdat het niet heeft ontbeten, zal zich niet zo goed kunnen concentreren. En dat heeft direct enorm veel invloed op de schoolprestaties.

Veel scholen in moeilijke wijken maken gebruik van het Jeugdeducatiefonds. Daarmee kunnen ze ouders helpen die een bril, een bureautje, een laptop voor hun kind niet kunnen betalen. Terwijl dit toch onmisbare dingen zijn voor een kind om zich te kunnen ontwikkelen

 Bron Parool

lees ook : Zanger Nick Cavet verliest opnieuw een zoon

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *