Wat voor moeder ben ik? door Tessa

verantwoorde moeder

een humoristische beschouwing van een verantwoorde moeder

Het leek me een goed idee om iets te vertellen over mezelf. Dus ik zat eens te denken over mezelf en over de grote vragen des levens; wie ben ik, en wat doe ik hier eigenlijk? Nou ja, wat ik hier doe weet ik wel; luiers verschonen, de hele dag ‘Niet Doen!’ roepen, en mijn nek breken over duploblokken. Kortom; moederen.

Ik ben een ongeduldige moeder.

Dan weten jullie dat maar meteen. Ik kan het niet uitstaan als mijn zoon niet stand te pede doet wat ik wil. Ik word gek van gejengel om niks. En ik vind iets al gauw gejengel om niks, terwijl de bijna-peuter het 5 minuten even zelf moeten spelen ziet als een rampspoed waar geen tsunami tegenop kan. Als hij gefrustreerd zijn houten trein door de kamer gooit omdat hij de wagonnetjes niet aan elkaar krijgt komt de stoom uit mijn oren (ja, ik zie de ironie).
Nu moet ik wel zeggen dat ik het aan de andere kant toch prima voor elkaar krijg om meer dan een half uur aan één stuk boekjes voor te lezen. Zelfs als het slechts twee verschillende boekjes zijn die 36 keer herhaalt dienen te worden. En ook met de drie kwartier die we doen over het normaal gesproken 10 minuten durende wandelingetje naar de supermarkt heb ik geen moeite. Met liefde leer ik hem zichzelf aan en uit te kleden. Zelfs als ik daar nog maanden mee bezig zal zijn. Misschien valt het wel mee, met dat ongeduld.

Ik ben een verantwoorde moeder.

Mijn kind krijgt namelijk geen suiker. Geen diksap, limonade, Nijntjekoekjes, liga’s, snoepgoed, hagelslag, ijsjes, kruidnoten, en zo kan ik nog wel even doorgaan. Wat krijgt hij eigenlijk wel? Niet eens een bakje vla! Tenzij hij bij oma is dan. Geen taart. Behalve bij bijzondere gelegenheden natuurlijk. Geen vruchtensap. Dagjes uit niet meegerekend. Helemaal niks! Uitgezonderd de momenten waarbij ik roep dat het voor deze ene keer best kan. En dan aan het einde van de week bedenk dat er die week wel erg veel ‘ene keren’ waren… Misschien ben ik toch niet altijd zo verantwoord bezig als gehoopt.

Ik ben een gestructureerde moeder.

Het komt zelden voor dat er afgeweken wordt van de vaste eet- en slaaptijden. Speelgoed wordt 2 keer per dag opgeruimd en vrijwel dagelijks gaat er een stofzuiger door de kamer. De kleren van de bijna-peuter liggen gevouwen en geordend in zijn kasten en zijn rugzak is standaard gevuld met schone luiers, doekjes, extra kleding, hydrofiel, slabbetjes en een verscheidenheid aan crèmes. Rust, Reinheid en Regelmaat heersen hier in huis. Jammer dat ik wel altijd overal te laat ben. En dat ik standaard íets vergeet mee te nemen als we weg gaan (die rugzak bijvoorbeeld). En dat ik het huishoudschema dusdanig vaak omgooi dat er wel eens drie weken voorbij gaan voordat ik de badkamer weer schoonmaak. Oeps. Misschien ben ik toch een chaotisch moeder.
Ongeduldige moeder, verantwoorde moeder, chaotische moeder, of toch allemaal niet? Uiteindelijk doen we allemaal maar wat. We doen allemaal ons best, met onze betere en minder goede kanten. We zijn onszelf. En uiteindelijk zijn we allemaal voor onze kinderen de liefste moeder van de wereld.
Hoi. Ik ben Tessa. Begin 30.  Gelukkig getrouwd. Ik ben fulltime thuis.

lees ook eens: gezellig vreten, van Willemien

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *