Ik beken!

reallife programma’s

Ik heb een zwak voor reallife programma’s. Een paar jaar geleden keken we naar “TV Makelaar: Mission Impossible”. Het concept was eigenlijk heel simpel: Aapjes kijken. 

Aapjes in hun natuurlijke habitat die hun hele hebben en houden op televisie gooien. En dat in de letterlijkste zin van het woord, want deze mensen laten zien wat ze in huis hebben.

Mijn favo reallife programma’s:

 Wat heb je in huis?

In dit programma pakten mensen hun kans om met hulp hun huis verkocht te krijgen. Want zelfs als het goed gaat op de huizenmarkt is het schijnbaar onmogelijk voor deze personen om hun huis kwijt te raken. Hoe kan dat zou je denken? Nou, heel simpel.

Horders

Veel van de deelnemers hebben een hobby, of misschien beter gezegd verzamelwoede. Het huis staat volgebouwd met spullen en je zou denken dat je in dat andere reality programma terecht gekomen net… ‘Horders’. Anderen houden er zo’n authentieke eigen smaak en stijl op na, dat het voor eventuele kopers erg lastig wordt om de mogelijkheden te zien die een huis biedt.

Handen af van mijn spullen

De aflevering die mij het meest is bijgebleven ging over een dame en heer. De vrouw had een groot aantal verzamelingen. En gezien het feit dat er op elke beschikbare plek in huis een collectie van het een of ander te vinden was, was mevrouw zeer succesvol in haar verzamelwoede. Met liefde zou ze haar verzamelingen weggeven, als iemand het maar zou willen hebben. Dat was echter niet het geval en mevrouw kan het niet over haar hart verkrijgen om zaken weg te gooien.

Toch zou er opgeruimd moeten worden, anders kon een verkoop nog heel lang op zich laten wachten. Een aantal zaken mochten alleen door de vrouw des huizes aangeraakt worden en verdwenen in tassen. Daarna mocht iemand anders wel de honneurs waarnemen om een en ander op de zolder te zetten. Uiteraard wel onder toeziend oog van de eigenaresse!

Wat doet die koe daar?

Bij de voordeur stond er een koe (nee, geen echte gelukkig!) op het dak. Mijn vermoeden is dat dit het pronkstuk van mevrouw’s koeiencollectie was. Er moest een kraan aan te pas komen om het beeld te verwijderen. De dame vond het verschrikkelijk, maar het is duidelijk, wat moet dat moet… Wees reëel, welke potentiële huizenkoper wil er nu begluurd worden door een koe?

In de verdere aflevering zagen we het verdwijnen van een harnas, een nep-tijgervel en een aantal nepskeletten in opslag. Ook de nepdrol die, als geintje (serieus?), naast de toiletpot was neergelegd wordt weggehaald. En dat is nog maar een hele kleine greep uit wat daar allemaal aanwezig was.

Uiteraard zag het huis er bewoonbaar en sfeervol uit toen eenmaal het einde van het programma in zicht kwam. Want daar zijn de medewerkers van dit programma nu eenmaal in gespecialiseerd.

Jezelf rijk rekenen

Naast de verkoop wilden de hoofdrolspelers ook graag een nieuwe woning kopen. Het gesprek met een financiële man werd opgenomen en, vanzelfsprekend, ook uitgezonden.

Heel serieus werd gevraagd wat de personen in kwestie zelf dachten. Op internet hadden de dame en heer een soort zelfstudie gedaan. Volgens hun eigen berekeningen zouden zij in aanmerking komen voor een hypotheek van rond de € 280.000,00.

En dan volgt dat moment. Hét moment waarbij mensen er achter komen dat ze zichzelf misschien wel rijk gerekend hebben. Doen die programmamakers het erom? Waarschijnlijk wel…We hebben het tenslotte over reallife programma’s…

In dit specifieke geval hadden de huiseigenaren er niet bij stil gestaan dat een restschuld op een vorige woning, een persoonlijke lening en kinderalimentatie wel eens roet in het eten zouden kunnen gooien. Ondanks een serieuze potentiële koper voor hun oude woning beperkten hun mogelijkheden en opties zich binnen één paar minuten ineens van € 280.000,00 naar € 104.000,00.

reallife programma’s: open mond van verbazing

Ik begrijp dat niet iedereen even kien kan zijn met betrekking tot hypotheken, maar van het bovenstaande verhaal zakte mijn broek echt af tot op mijn enkels. Bij grote aankopen proberen wij ons al van te voren een realistisch beeld te vormen van de mogelijkheden. Naast het feit dat je dromen hebt, is het nog altijd belangrijk om te leven.

Voor de mensen van toen hoop ik oprecht dat ze hun dromen, op wat voor manier dan ook, waar kunnen maken. Misschien wordt het tijd voor een vervolg, zodat we weer even mee kunnen genieten. Reallife programma’s over mensen die meededen met reallife programma’s…

Kan jij ook genieten van reallife programma’s of vind je het juist verschrikkelijk?

lees ook van Shirl : een pilletje om de dag door te komen

9 antwoorden
 1. orriens nicole zegt:

  Ik vind ze ook leuk. Ik heb Utopia dagelijks gekeken tot ik viel voor Koreaanse drama’s en daar geen tijd meer voor had. Maar nu kijk ik graag Expeditie Robinson nog.

  Beantwoorden
 2. Kristof zegt:

  Oh, in dat geval kan ik wel één en ander bekennen hoor!

  Het programma dat jij bekijkt ken ik niet maar bij ons heb je, Politie Niveau 4, Huizenjacht, Robinson, De Rechtbank en natuurlijk Temptation.

  Beantwoorden
 3. Wanda zegt:

  Ik betrap mezelf er wel op dat als ik zo’n programma tegen kom bij het zappen, dat ik dan blijf hangen. Ik kijk het dus niet standaard, maar vind het leuk genoeg om af en toe een aflevering van te zien.

  Beantwoorden
 4. The Lemon Kitchen zegt:

  Jaa ik ken het wel, het aapjes kijken. Zo vind ik het heerlijk om naar Boer zoekt vrouw te kijken, temptation island en expeditie robinson…

  Beantwoorden
 5. Frederique zegt:

  Ik kan er niet zo goed tegen nee. Het is vaak leedvermaak en gratis onvriendelijkheid vind ik. Ik keek wel (en dat komt er toch wel in de buurt) de Engelse First Dates. Dat was echt een tof programma vond ik, soort van ‘lief’ en zoet met Engelse humor. Ze hebben er nu een Nederlandse versie van, een regelrechte verschrikking! Het lijkt net of ze er alleen maar enorm domme mensen voor hebben uitgekozen zodat er uitgelachen kan worden en dat is dus juist wat ik zo erg vind.

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *