fbpx

Lief kind : Als vrienden maken niet vanzelf gaat….

27 oktober 2018| by: Petra IJpma |1440 Views|15 Comments
Lief kind : Als vrienden maken niet vanzelf gaat….

Lief kind : Daar sta je op het schoolplein, we gaan buitenspelen! Ik zie dat jij met een ander kindje wil spelen. Je mengt je in het spel, maar al snel gaat het mis. Jij wilt net als het andere kindje voorop de fiets zitten.. maar dit laat jouw klasgenootje niet toe. Jij wordt boos; ik zie je stampen op de grond en je slaat je armen over elkaar.

Een band opbouwen

Samen hebben wij een hele band opgebouwd. Ik heb je geleerd dat je mij kunt vertrouwen. Dat ik er op school iedere dag voor je ben en dat ik je wil helpen. Ik weet dat je thuissituatie grillig is, dit heeft invloed op je sociaal emotionele ontwikkeling. In het samenspelen zie ik dit terug in aantrekken en afstoten. Deskundigen noemen dit hechtingsproblematiek.  Je wilt graag met iemand spelen, maar als je eenmaal met iemand speelt weet je niet hoe je verder moet en stoot je een kindje weer af.

Vriendjes maken

Je bent nog maar jong maar je rugzakje is al aardig gevuld. Om vriendjes te kunnen maken en vast te houden heb jij hulp nodig. Ik speel vaak samen met jou en een vriendje of vriendinnetje. We verdelen dan rollen en we bespreken wat er bij die rol hoort. Vandaag gaan wij op het schoolplein paardje spelen. Jij bent het paard en ik ben de ruiter. We spreken af dat je als paard moet luisteren naar de ruiter. Jij volgt mooi. Zo huppelen we samen over het schoolplein en nemen we af en toe pauze, om even je hoeven schoon te vegen of om uit te rusten in de stal. Ook gaan we wat eten, de kinderen van de zandbak maken een worteltaart voor jou en ik krijg een zandslagroomtaartje. En zo komt langzamerhand ook de verbinding met de andere kinderen. Want die zijn nieuwsgierig naar ons samenspel,  ze willen meedoen. Een ander kindje wordt de ruiter en er komen meer paarden bij. Ik eigen mijzelf de rol als stalmeester toe zodat ik jou langzaam kan loslaten en kan observeren wat de andere kinderen uit mijn kleuterklas aan het doen zijn.

Lief kind, het is al jaren geleden..

Lief kind  het is al jaren geleden dat jij bij mij in de klas zat. Maar ik herinner mij nog precies jouw gezichtsuitdrukkingen, ik hoor je nog lachen, ik zie je nog huilen, ik weet nog hoe boos jij soms kon zijn. Ik herinner mij de fijne begroetingen die jij mij iedere ochtend gaf en ook hoe jij mij opzocht toen je al lang niet meer bij mij in de klas zat. Lief kind, door jou heb ik zoveel geleerd, jij spiegelde mij keer op keer. Ik zag jou wankelen, vallen en weer op staan en ik mocht jouw daarin begeleiden en mijzelf ontwikkelen. En nog heel vaak denk ik aan jou terug en ik hoop dat het paardje spelen jou geholpen heeft om te stralen in onze maatschappij, want ook jij bent bijzonder en ook jij mag er zijn!

32

15 Comments on this topic

  • Avatar

   Deborah

   27 oktober 2018 at 9:30 am

   Wat mooi dat je hierin een rol hebt kunnen spelen. Tegelijk toch ook wel triest om zo’n klein kindje te zien worstelen met emoties die zelfs voor volwassene soms niet eens te begrijpen zijn.

  • Avatar

   Stefaan De Winter

   27 oktober 2018 at 11:09 am

   Verschrikkelijk om zo een kind zien moeite hebben met de wereld! Mijn hart breekt altijd als ik dit zie en voel me dan zo machteloos!

  • Avatar

   Balou

   27 oktober 2018 at 1:41 pm

   Prachtig geschreven , dit heeft mij echt geraakt!

  • Avatar

   Manon

   27 oktober 2018 at 3:46 pm

   Mooi! Weet je nu ook hoe het met het kind gaat? Doet me denken aan het verhaal van Tim den Besten. Hoe hij gevormd is door het zelfvertrouwen wat zijn juf hem gaf.

  • Avatar

   An Van Assche

   27 oktober 2018 at 5:26 pm

   Mooi. Dit heeft me geraakt. Mensen zoals jij moeten er meer zijn.

  • Avatar

   Lonneke

   28 oktober 2018 at 8:15 am

   Wat mooi geschreven en het raakt me. Gelukkig dat jij er was om te helpen en te steunen.

  • Avatar

   Melissa Schrijft

   28 oktober 2018 at 8:28 am

   Mooi geschreven wel heel sneu voor het kindje dat hij zoveel moeite heeft met iets wt van nature moet gaan

  • Avatar

   Coby

   28 oktober 2018 at 9:54 am

   Wat geweldig fijn dat er mensen zijn zoals jij, die dit zien gebeuren en ook weten hoe ze zo’ n kindje moeten begeleiden! Deze leerling heeft het maar getroffen met zo’n geweldige juf!

  • Avatar

   Hilly

   28 oktober 2018 at 2:02 pm

   Wat heb je dit mooi beschreven. Het ontroerd me en ik herken het dat kinderen meegaan in je gedachten: ‘Hoe zou het met je zijn?’
   Mooi om te lezen.

  • Avatar

   corrina

   28 oktober 2018 at 4:21 pm

   Prachtig geschreven en ja het kindje zo jong en dan al moeite met die grote wereld waarin wij volwassenen het ook niet altijd makkelijk hebben

  • Avatar

   Shirl

   28 oktober 2018 at 11:53 pm

   Wow! Even diepe buiging voor jou! Dat er maar meer leraren zouden zijn zoals jij…

  • Avatar

   Francien

   28 oktober 2018 at 11:53 pm

   Wat een mooi beeldend verhaal, zo duidelijk!

  • Avatar

   Francien

   28 oktober 2018 at 11:54 pm

   Wat een beeldend verhaal, zo duidelijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *