De 5 fases in vriendschap in een kinderleven

vriendschap

Van jongs af aan kunnen kinderen vriendjes hebben. Maar in ieder leeftijdsfase gaan ze op een andere manier met vriendschap om.
Dat is natuurlijk ook verschrikkelijk logisch : een peuter benaderd de wereld heel anders dan een puber. ( Moeders van pubers zijn het nu misschien met me oneens, maar  jullie begrijpen wat ik bedoel )

Het is leuk om eens te kijken hoe in verschillende fases van het kinderleven, vriendschappen zich ontwikkelen. Je ziet dat de fases geen heel duidelijke grenzen vertonen: het zijn richtlijnen. ( want kinderen lopen nu eenmaal niet via een dienstregeling )

Fase 1 : van 3 tot 7 jaar: de vriendschap van het moment

Kinderen van deze leeftijd spelen ( over het algemeen ) heel makkelijk met alles en iedereen samen.
Vriendjes zijn kindertjes die in de buurt wonen, of broertjes en zusjes.
Kinderen rond de drie jaar zijn nog erg op zichzelf gericht, op deze leeftijd spelen ze eerder gezellig naast elkaar dan met elkaar. Kinderen van drie, vier jaar kunnen zich ook nog totaal niet inleven in e gevoelens van een ander kind. Je moet dus ook niet raar staan te kijken als je schatje rustig zegt: nee, vandaag wil ik niet met jou spelen ! En de volgende dag gewoon wel weer met dat kindje speelt.

Fase 2: van 4 tot 9 jaar: een richtingsverkeer

In deze fase is het belang van een vriendje: die doet leuke dingen met me. Niet schrikken van dit egoïstisch standpunt, echt het hoort bij de leeftijd. Kinderen in deze fase kunnen nog niet nadenken over hun eigen rol in een vriendschap. Ze leren net te onderscheiden wat de rol van de ander in de vriendschap is. In deze fase hoor je kleuters ook tegen elkaar zeggen : mag ik bij je spelen, dan ben jij mijn vriendje… Vriendschap als ruilmiddel…het kan en het gebeurt, maar ….het is een fase. Dus maak je niet druk als je je kleuter op deze manier hoort onderhandelen. Je kan gerust uitleggen dat je ALTIJD elkaars vriendje bent, het is ook goed om dat te doen, maar verwacht er geen wonderen  van…

Fase 3 : van 4 tot 12 : mooi weer support

Langzamerhand gaan kinderen inzien dat andere mensen ook gevoelens hebben en dat hun eigen gedrag, invloed heeft op de vriendschap. Ze ontdekken dat je ook best eens iets voor een ander kan doen. Maar…voor wat hoort wat, vind het kinderbrein. Dus…ik wil best jou de helft van mijn koekje geven, maar dan wil ik morgen de helft van jouw koekje. En niet volgende week pas ! In dat geval ben jij echt mijn vriendje niet meer…
Vergis je niet, je kind kan zich diep en diep gekwetst voelen, wanneer hij iets deed voor een vriendje en dat vriendje niks deed voor hem…

Fase 4 : van 11 tot 15 : de overgangsfase

Dit is de fase waarin kinderen elkaar echt leren kennen, het is ook vaak het moment dat ze ( geheime ) clubs oprichten waar ze zich met elkaar met een hobby bezighouden. Een paardenclub, een schaakclubje, een  club met een hut..
Ze vinden het heerlijk om uren met elkaar in de weer te zijn, en ze zijn niet meer zo precies in het voor wat , hoort wat van een paar jaren terug.

Fase 5 : 12 en ouder : de volwassen vriendschap

Dit is de plek waar vaak een vriendschap voor het leven gesloten wordt…

lees meer over kindervriendschappen in Kindervriendschappen super belangrijk

lees ook : is je kind een echt vriendje

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *