Hoe lang moet een kind van 4 zich kunnen concentreren?

kleuter

Hoe lang moet een kleuter van 4 zich kunen concentreren?  deel 1

Natuurlijk is die vraag helemaal niet te beantwoorden: ieder kind is anders. En de ene mens kan zich veel langer concentreren dan de ander.
Maar toch: als ze naar school gaan https://www.babyenkind.nl/kind-van-6-tot-12-jaar/basisschool/leren-gaat-soms-van-auwww/ wordt wel van kleuters verwacht dat ze in een kring kunnen zitten en naar elkaar kunnen luisteren. En de juf vindt ook dat ze best een werkje kunnen maken… Dus laten we dat als uitgangspunt nemen.

Moet je je als moeder nu direct ongerust maken als je net 4-jarige kleuter zich daar voor nog niet lang genoeg kan concentreren ?
Het lijkt mij van niet. Ik geloof er heilig in dat je als moeder zelf heel goed weet wanneer je je zorgen moet gaan maken, De kunst is alleen daar ook echt naar te luisteren.
Een andere indicatie wanneer je je moet afvragen of je kleuter zich wel kan concentreren is als je ziet dat je kleuter nooit iets afmaakt, bij elk spelletje halverwege wegloopt…

Waar zou je eens op kunnen letten:

– Boeit iets je kleuter niet langer dan heel even?
– Heeft je kleuter de rust niet in zich om iets vol te houden of af te maken?
– Lukt het (soms) wel als jij met hem samen speelt of dan ook niet?
– Zijn er bezigheden of momenten waarop het wél lukt?
– Is er een lijn te zien in die bezigheden (bijvoorbeeld rustige activiteiten, actief bezig zijn, dingen die hij leuk vindt).

En dan nog een heel confronterende:

Hoe wordt er in jullie gezin met dit soort zaken omgegaan?
Kijk eens goed naar jezelf: bijvoorbeeld als je met elkaar de deur uitgaat. Hoe soepel gaat dat? Of is alles weg en moet het op het laatste moment nog bij elkaar geraapt worden?….

Hoe lang moet een kleuter van 4 zich kunnen concentreren? deel 2

En voor alle ouders die er wanhopig van worden. Hier hebben we wat zeer terecht een relativerende woorden van een forumvader:

Vroeger was mijn concentratieboog erg kort en nog korter als er een auto voorbij kwam rijden, als ik wat hoorde of een vliegtuig in de lucht zag vliegen. Ben ik er slechter van geworden? Nope, totaal niet. Sterker nog, nu kan ik me heel goed concentreren maar niet meer zo goed fietsen en lekker spelen…..

En dat is ook helemaal niet erg, toen was ik nog kind en wou ik spelen en ontdekken. En niet in een bankje geconcentreerd het een of ander doen en kon ik nog lekker kind zijn. Nu kan ik me goed concentreren en nadenken over allerlei dingen en verdien daar mijn centen mee. En als ik vrij ben na een dag denken en concentreren? Voel ik me weer zo blij als een kind, want ik kan weer dingen doen zonder me al te veel te concentreren……
Zie je? er is nog hoop. Heel veel hoop.

lees ook Alles over je kleuter

concentreren

concentreren

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *