Hoe lang moet een kind van 4 zich kunnen concentreren?

concentratie

Hoe lang moet een kleuter van 4 zich kunnen concentreren?

Natuurlijk is die vraag helemaal niet te beantwoorden: ieder kind is anders. En de ene mens kan zich veel langer concentreren dan de ander.

Een volwassen mens kan zich moeiteloos een half uur volledig concentreren, daarna krijgt hij misschien even een dip, maar kan hij toch makkelijk nog een uurtje verder. Anderhalf uur, dat is een hele tijd. Je voelt natuurlijk op je klompen aan dat dat bij kleuters veel en veel minder zal zijn…

Maar toch: als ze naar school gaan wordt wel van kleuters verwacht dat ze in een kring kunnen zitten en naar elkaar kunnen luisteren. Naar elkaar dus, niet naar zichzelf! (want dat is iets wat ze uren kunnen…) Ondertussen vindt de juf  ook nog eens dat ze best een werkje kunnen maken. Laten we deze schoolzaken eens als uitgangspunt nemen.

Hoe groot is de spanningsboog van een kleuter

Om te kunnen luisteren naar een uitleg van iemand anders, of dat nu de juf is of een klasgenoot, moet een kleuter toch minstens vijf tot 10 minuten concentratie op kunnen brengen. Een kind van zes jaar, moet gemakkelijk 10 minuten geconcentreerd bezig kunnen zijn. Een kind van 10 jaar 20 minuten. Je snapt dat voor een kleuter van net 4 jaar, die 10 minuten nog heel veel gevraagd is. Voor een kleuter van ruim 5 jaar, is dat wel een min of meer haalbaar iets.

Je rol als moeder en het concentreren van je kleuter

Moet je je als moeder nu direct ongerust maken als je net 4-jarige kleuter zich nog niet lang genoeg kan concentreren?
Het lijkt mij van niet. Ik geloof er heilig in dat je als moeder zelf heel goed weet wanneer je je zorgen moet gaan maken. De kunst is alleen om ook echt naar die stem in hoofd te luisteren.
Een andere indicatie wanneer je je moet afvragen of je kleuter zich wel kan concentreren is als je ziet dat je kleuter nooit iets afmaakt, bij elk spelletje halverwege wegloopt, heel snel roept dat hij er geen zin in heeft, dat het spelletje ( de klas, de juf, jij ) stom is…

Waar zou je eens op kunnen letten:

*Boeit iets je kleuter altijd super kort?
*Zie je dat andere kinderen van zijn leeftijd nog geconcentreerd bezig zijn, als hij       al lang is opgehouden?
*Heeft je kleuter de rust niet in zich om iets vol te houden of af te maken?
*Lukt het (soms) wel als jij met hem samen speelt of dan ook niet?
*Zijn er bezigheden of momenten waar het wél lukt?
*Is er een lijn te zien in die bezigheden (bijvoorbeeld rustige activiteiten, actief bezig zijn, dingen die hij leuk vindt).

En dan nog een heel confronterende:

Hoe wordt er in jullie gezin met dit soort zaken omgegaan?
Kijk eens goed naar jezelf: bijvoorbeeld als je met elkaar de deur uitgaat. Hoe soepel gaat dat?
Verloopt weggaan via een duidelijke structuur? Of is alles weg en moet het op het laatste moment nog bij elkaar geraapt worden? Je zou ook eens goed kunnen kijken naar hoe het er bij jullie aan tafel toegaat…Staat de tv aan? Praat iedereen door elkaar? Is ene lid van het gezin voortdurend aan het woord en speelt de rest mijn zijn eten….

Het kan heel goed zijn dat er in jouw gezin langzaam maar zeker gewoonten zijn binnen geslopen die het leren concentreren niet bevorderden. Dat kan zomaar gebeuren, maar is wel iets waar jij en je partner aan moeten werken. Daar hebben jullie kinderen straks enorm veel plezier van.

Twee soorten concentratie

De twee verschillende soorten concentratie hebben te maken met de aanleiding waarom je je moet concentreren.

  1. vrijwillige concentratie

Je snapt hem meteen. Het kind dat een hele mooie tekening wil maken, kan ineens wel een half uur met volledige aandacht zitten tekenen.

  1. gedwongen concentratie

En datzelfde kind moet nu van de juf een auto tekenen….hij houdt het nog geen 4 minuten vol.

Ik vind het zelf altijd heel hoopvol als een kind zich wel op een vrijwillige taak kan concentreren. Dat betekent in mijn ogen dat een kind in principe concentratie op kan brengen  Nu moet hij alleen nog leren de zelfdiscipline op te brengen ook minder leuke taken goed uit te voeren. Maar ach…daar hebben we nog een heel leven voor.

TIP

Net zoals je conditie kan opbouwen, kan je natuurlijk concentratie opbouwen. Verwacht er geen wonderen van dat moet je me wel beloven.
Zet eenvoudig de keukenwekker en zeg tegen je kind, ik wil dat je leest/tekent/in je neus peutert tot de wekker afloopt.
Natuurlijk, maar dat hoef ik je helemaal niet te vertellen, begin je met niet meer dan 2 minuten.
En net zo natuurlijk geef je je kind daar een compliment voor.
De volgende ronde geef je aan dat je de wekker nu een minuut verder gaat zetten! Zou dat ook lukken??
Denk erom je kind hoeft zich niet te trainen over de Olympische kampioen schappen concentratie !!
Hij moet alleen ervaren dat hij wel degelijk gefocust kan werken

Als je kind zich niet kan concentreren

En voor alle ouders die er wanhopig van worden. Hier hebben we wat zeer terechte en relativerende woorden van een forum vader:

Vroeger was mijn concentratieboog erg kort en die werd nog korter dan er een auto voorbij kwam rijden, als ik wat hoorde of  als ik een vliegtuig in de lucht zag vliegen. Ben ik er slechter van geworden? Nope, totaal niet. Sterker nog, nu kan ik me heel goed concentreren, maar niet meer zo goed fietsen en lekker spelen als vroeger

En dat is ook helemaal niet erg, toen was ik nog kind en wou ik spelen en ontdekken. En niet in een bankje geconcentreerd het een of ander lesje doen. Toen kon ik nog lekker kind zijn. Nu kan ik me goed concentreren en nadenken over allerlei dingen en verdien ik daar mijn centen mee. En als ik vrij ben na een dag denken en concentreren? Voel ik me weer zo blij als een kind, want ik kan weer dingen doen zonder me al te veel te concentreren……

Zie je? Er is nog hoop. Heel veel hoop.

Lees ook Alles over je kleuter

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *