Hoe kan je je kleuter van 5 jaar helpen

,
kleuter van 5

Het is opvallend dat we het jaar waarin je kleuter  van 5 jaar naar een zesjarige groeit, een beetje als een tussenjaar beschouwen. Je kind is inmiddels gewend aan het naar school gaan (een echte mijlpaal) en gaat volgend jaar naar groep 3. Weer zo’n mijlpaal! Maar in dit jaar gebeurt er nog genoeg in het leven van een kleuter.

Hoe kan je je kleuter van 5 helpen?

 • Stimuleer alle vormen van sport en spel. Zit je kleuter nog niet op een sportclubje? Dan is het daar nu een mooie tijd voor ( als je die verschrikkelijke zwemlessen hebt gehad) Op een sportclub leert je kind meer dan gymnastieken, hockey of voetbal.
  Je kind leert ook belangrijke zaken als: op je beurt wachten, samen spelen en vooral: eerlijk spelen! En wat dacht je van leren tegen je verlies te kunnen?
  Allemaal zaken waar een mens een leven lang plezier van heeft…
 • Laat je kind helpen in huis! Niet alleen kunnen ze prima kleine taken uitvoeren, zoals de bekers op tafel zetten (of op het aanrecht), ze vinden het vaak ook heel leuk!. Het geeft ze een gevoel dat ze belangrijk zijn. Op deze manier leer je je kind met de meest grote vanzelfsprekendheid, dat het goed is om een handje te helpen.
 • Hou de agenda open! Je kent ze vast wel, die kinderen waar geen speel afspraak mee te maken valt… Maandag naar gym, dinsdag zwemmen, woensdag piano spelen. Een kind van 5 jaar heeft tijd nodig om te rommelen, te tutten en zichzelf te zijn! ( net als jij …)
 • Speelafspraken

 • Zorg ook gewoon regelmatig voor speel-afspraken met andere kinderen en laat ze heerlijk rommelen. Zet je oren op stokjes: ze verzinnen de meest grappige spelen. (en daar hebben ze jou nauwelijks voor nodig!)
 • Blijf verhaaltje voor het slapen gaan voorlezen. Niet alleen is voorlezen nog steeds geweldig voor de taalontwikkeling van je kind, het is ook super knus. Even samen knuffelen, voorlezen en kletsen. Je kleuter geniet hier enorm van. En heeft eerlijk gezegd, die veiligheid en rust ook hard nodig. Want ook voor een kleuter van 5 jaar, kan het leven ingewikkeld zijn
 • Praat met je kind over gevoelens, en geef daar ook namen aan. Een kind van 5 kan dat al best goed. Ze hebben er veel aan, om de juiste woorden te leren om hun gevoelens te benoemen. Want dat vinden ze nog best ingewikkeld (nou ja, dat is het ook wel…)
 • En bovenal: geniet van deze ontzettend leuke periode!

Lees ook: Wanneer is mijn kind toe aan groep 3?

Meer info Preschoolers

1 antwoord

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *