Je laat je kind toch niet alleen naar de speeltuin gaan?

alleen naar de speeltuin

Naar aanleiding van de trieste gebeurtenissen in Assen, waarbij een doofstomme man om het leven kwam, omdat een aantal burgers hem aanpakten op al dan niet vermeend kindermisbruik, zijn vele vragen te stellen. Omdat er zo weinig duidelijk en bewezen is in dit verhaal, houd ik mij daar verre van.
Op een vraag na: mag een vierjarig kind alleen naar de speeltuin?

Met een aantal moeders bekeken wij deze vraag.

Laat ik vooropstellen dat ik het niet bepaald kies vind, zulke vragen  te stellen op het moment dat er zulke nare dingen gebeuren. De moeder in kwestie zal genoeg aan haar hoofd hebben, om ook nog eens een schuldgevoel aangepraat te krijgen…

Met mijn mede-moeders kwamen we tot een aantal richtlijnen, want een klip en klaar antwoord op: mag je kind alleen naar de speeltuin, is er niet.

Toch kunnen we een ding helder stellen:

Zolang een kind zelf nog geen verantwoording kan afleggen of gevolgen kan inzien van zijn daden, wil je het in het zicht hebben.En mag het dus niet alleen naar de speeltuin.
Het ene kind kan dat als het vier jaar oud is, het andere nog niet als ze acht jaar is….

alleen naar de speeltuin

Waar is het speeltuintje?

Het maakt een wereld van verschil over welke speeltuin we het hebben!
Praten we over die 2 wipkippen en dat miniglijbaantje om de hoek? Dan hebben we het over een heel andere speeltuin dan die enorme grote speeltuin, twee straten verder op.
Hebben we het over een stad? Met gevaar van auto’s en vreemde mensen? Of hebben we het over een dorp waar iedereen iedereen kent? Dat maakt allemaal verschil in het alleen naar de speeltuin mogen..

Wie komen er?

Wie komen er in dat speeltuintje? Een van de moeders in onze groep verbiedt haar beide kinderen ( 6en 11 jaar oud) om naar het speeltuintje op het schoolplein te gaan. Ook al is het vlak bij. Daar hangen teveel pubers rond, met een flesje bier en een jointje…

Het is dus van veel factoren afhankelijk, wanneer, hoe en of je kind alleen naar een speeltuintje mag. Zodra je kind verantwoordelijk genoeg is om zelfstandig te gaan, is de rest een kwestie van jouw gezonde verstand

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *