Postief opvoeden

positief opvoeden

Positief opvoeden

Positief opvoeden is een manier van opvoeden waarbij de nadruk ligt op het bevorderen van een goede communicatie en het geven van positieve aandacht aan wat kinderen goed doen.

Deze manier van opvoeden stelt het kind in staat vaardigheden te ontwikkelen die ze in hun latere leven nodig hebben. Het resultaat is dat een kind lekker in zijn/haar vel zit en goed functioneert en minder kans loopt op het ontwikkelen van gedragsproblemen.

Bij positief opvoeden gaat het er om dat je een kind respecteert. Niet dat het altijd zijn zin krijgt maar dat het weet waar het aan toe is. Wat is de dagindeling, wat zijn de regels en afspraken. Hoe kan je kind deze nakomen en wat gebeurt er als de afspraken niet worden nagekomen. Opvoeden het is een uitdaging, het is een combinatie van je hart en verstand gebruiken. En dat is niet altijd even makkelijk. Daarnaast voed je op vanuit je eigen ervaringen en referentiekader.

Bij opvoeden is het niet zo dat één weg de juiste is,

er leiden meerdere wegen naar Rome en bij opvoeden is dat zeker van toepassing. Daarnaast komt iedere ouder op een bepaalde moment een bepaalde uitdaging tegen. Schroom dan ook niet om deze hardop uit te spreken, geloof mij twee weten meer dan één. Als het even niet lekker loopt om welke reden dan ook kan je soms door de bomen het bos niet meer zien. Als iemand anders dan een tip of advies heeft hoor je vaak van o ja, logisch! Ik ga er bij positief opvoeden vanuit dat elke ouder het beste wil voor zijn/haar kind. Enkel kan er soms wat op je pad komen waardoor je het als ouder even niet meer weet wat te doen.

Een belangrijke tip

Een belangrijke tip is dat je gedrag makkelijker kan aanleren dan afleren. Dus als je vanaf het begin consequent bent is het makkelijker te bereiken wat je wil. Nu hoor ik je denken dat is wel heel makkelijk gezegd. Ik ben ook maar een mens en soms kost het simpelweg teveel energie om consequent te zijn.

Ja, dat is heel begrijpelijk en dit kan ook gewoon. Enkel communiceer dit ook met je kind. Wat is er nu net gebeurt , hoe komt het dat iets nu wel mag en gisteren niet? Jij wil graag weten wat er met je kind is enkel je kind wilt ook graag weten waar het aan toe is. Geef complimenten als je kind wat goed doet. Als het kan negeer je het gedrag wat je niet wilt zien, gaat dit niet, wees dan consequent. Zorg dat je kind weet waar het aan toe is en wat er gebeurt als het nog een keer voorkomt en handel daar ook naar.

Positief opvoeden is gebaseerd op Triple P en is een wetenschappelijke onderbouwde manier van opvoeden.

Anniek Hoogenes

Lees veder Mijn kind: Opvoeden- Samen aan tafel ongezellig???

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *