10 dingen die elke ouder weten moet over spelen

spelend leren

Als kinderen spelen, dan leren ze een heleboel, kijk mee wat je kind spelend leert

1. Kinderen: spelend leren.

Onderschat de waarde van spelen nooit. Kinderen ontwikkelen al spelend veel meer dan je denkt !
Je ziet je kind druk bezig met allemaal spelletjes, maar kijk eens wat ze daarvan leren:

Winkeltje spelen: daar oefenen ze cognitieve vaardigheden als tellen en rekenen. Maar ook :sorteren( wat hoort bij wat)
Ronddollen op een speelveldje, spelen op een glijbaan, balanceren op een balk: dat is fantastisch voor hun motorische ontwikkeling
Een verzameling dinosaurussen aanleggen ( of wat dan ook ): daar leren ze een boel nieuwe woorden bij
Samen spelen met een vriendje: van al dat gekibbel wie met welk autootje mag, steken ze een hoop sociale vaardigheden op!
Schooltje spelen: heel goed om schrijven en lezen te oefenen
En dat zijn dan zomaar wat random voorbeelden. Kijk eens goed naar je spelend kind en verbaas je over wat ze allemaal kunnen en al spelend leren.

2. Spelen is gezond.

Buiten spelen, rennen klimmen, hutten bouwen: het  helpt kinderen sterk te worden en gezond te blijven: een kind dat beweegt wordt niet dik.En dat is in deze tijd toch wel iets om rekening mee te houden!

3. Spelen vermindert stress.

Spelen helpt je kinderen zich emotioneel te ontwikkelen, het is vrolijk en fijn en geeft op die manier een uitlaatklep voor eventuele angsten. Je ziet soms kinderen in hun fantasie draken verslaan, om maar een voorbeeld te noemen. Je hoeft echt niet bang te zijn dat je kind een enge man is tegengekomen als hij/zij in het spel boeven vangt. Die angsten hoeven helemaal niet zo concreet te zijn. Soms is het leven – ook voor een kleuter – gewoon ingewikkeld. Dan is het fijn te spelen dat je Super juffie bent…

4. Spel is meer dan je denkt.

Spelen is tegelijkertijd eenvoudig en ingewikkeld. Er zijn heel veel soorten spel te onderscheiden: symbolisch, socio-drama, functionele spelletjese en spelen met regels: om er maar een paar te noemen.

Het is niet voor niets dat onderzoekers op veel verschillende manieren het spelen van kinderen onderzoeken. Wat ze ervan leren,zijn belangrijke zaken als: wat het effect is van buiten spelen, wat het effect van tv-kijken is op spel  Zaken waar wij als ouders ons voordeel mee kunnen doen.

5. Maak tijd voor spel.

Als ouder heb je een ongelooflijk belangrijke rol in de ontwikkeling van je kind: zorg ervoor dat je kind genoeg tijd heeft om gewoon lekker te kunnen spelen.
Dus…..zet niet de hele agenda vol wees niet een full-time entertainment organisatie…Laat ze hun gang gaan en drink zelf lekker een kopje thee…

6. Spelen en leren gaan hand in hand.

Een kleuter speelt en leert en leert en speelt. Zie het als een onderzoeker met een onderzoeksruimte: het een kan niet zonder het ander.

spelend leren

7. Zorg dat je kind buiten kan spelen.

Denk alleen maar aan je eigen geheime hut, je forten op het strand, de speurtochten die je met krijtjes in de buurt voor elkaar uitzette en je begrijpt wat we bedoelen. Het is ook – zeker in de zomer – helemaal niet verkeerd om afspraken te maken wat over de toegestane hoeveelheid scherm tijd. En weet je wat helemaal handig is: Spreek dat ook met moeders van buurkinderen door. Daar heb je allemaal baat bij. Weet je hoe lastig het is, als jouw kind net buiten wil spelen en het buurkind heeft zijn schermtijd???

8. Pak eens een boek. dat is ook spelend leren!

Heb je niet zoveel fantasie? Weet je het even niet meer? Kan je je kind geen raad geven wat hij zou kunnen gaan doen? Een bezoekje aan de bibliotheek levert een schat aan boeken op, met honderduizend ideeen.

spelend leren

9. Geef tijd en ruimte.

Weet je jezelf nog hoe heerlijk het was om uren ongestoord te spelen? Dus geef je kinderen tijd en ruimte. En een een glaasje drinken, voor ze kribbig van de dorst worden. En laat ze verder lekker hun gang gaan…voor spelend leren heb je tijd en rust nodig!
Nog een tip: je kan tegenwoordig prachtige verkleedkleren kopen, maar volgens mij kan niks op tegen je moeders oude  jurk en haar hoge hakken

10. Zie je kind al spelend leren.

We hebben het nu uitgebreid gehad over alles wat een kind spelend leert. Observeer je kind en kijk wat je kinderen doen: zie eens wat ze allemaal ontwikkelen als ze ¨gewoon ¨ schooltje of verstoppertje spelen! Veel plezier!

En accepteer een lekker zandkoekje!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *