Ruzie maken waar de kinderen bij zijn?

ruzie

Ruzie maken waar de kinderen bij zijn, het is een heet hangijzer. Mag het beslist niet of kan het helemaal geen kwaad ?

De opvattingen hierover lopen  heel erg uiteen.
Volgen dr Phil is het pure kindermishandeling. Dank je wel Dr Phil. Denk maar niet dat ik je shows ooit nog kijk…
Volgens Gayle Peterson www.askdrgayle.com hoort het gewoon bij het leven, en moet je er niet zo druk om maken. Klinkt goed, maar is dat ook waar?

Neem een kijkje in je eigen jeugd

Mijn ouders maakten stevig ruzie waar wij bij waren en ik vond het vreselijk. Sterker nog, op het moment dat mijn eerste partner ruzie begon te maken waar onze toen eenjarige dochter bij zat, was dat het laatste duwtje wat ik nodig had. Ik ging bij hem weg.

Wanneer je naar je eigen jeugdervaringen kijkt, heb je op zijn minst een idee, hoe jij tegenover een ouderlijke ruzie in bijzijn van de kinderen staat.

Je hebt ruzie en ruzie…

In de loop van de jaren heb ik wel geleerd dat ik superwoman niet ben ( best jammer, maar het is zo). En dus zijn de kinderen soms best getuige geweest van irritaties over en weer.
En daar komen we bij een sleutelwoord : irritaties.
Het is niet erg dat kinderen merken dat papa en mama elkaar even irritant vinden. Dat is heel normaal. Maar de serieuze conflicten, die hou je buiten het zicht ( en gehoor ) van de kinders.
Onderwerpen als : seks, geld, relatieproblemen en de opvoeding! zijn niet bestemd voor kinderoortjes. Stemverheffing mag, geweld is uit den boze en daar valt dus ook het smijten met deuren onder.

Dit kan je beter laten..

Maar ook bij kleine irritaties zijn er zaken die je ( als het je lukt, je bent tenslotte boos en dan ben je niet jezelf ) beter kan laten.
Vermijd verwijten als ALTIJD en NOOIT. Ze klinken vreselijk en zijn meestal niet waar…en dat weten je kinderen ook. Dus dat maakt angstig. Papa vergeet heus niet altijd de afwas….wanneer krijg ik zo’n oneerlijk verwijt naar mijn hoofd??
Scheld elkaar niet uit. ( of voor niet meer dan zeurdoos of zo ) Het klinkt zo logisch…maar ooooo… als je kwaad bent flappen er makkelijk woorden uit die je kinderen van jou helemaal niet mogen zeggen!

En wat je wel moet doen?

Als je ruzie maakt waar de kinderen bij zijn, moet je het ook goed maken waar de kinderen bij zijn!
En als je bijvoorbeeld alles weer hebt uitgepraat en afgezoend toen het spul op bed lag, dan zeg je de volgende morgen : “we hebben het weer goed gemaakt!”

 

lees ook De schuldig werkende moeder

 

10 antwoorden
 1. Leslie zegt:

  Ruzie maken hoort inderdaad bij het leven. Het is belangrijk dat je kinderen leren hoe je er mee omgaat en inderdaad, dat je het ook weer bijlegt. Goed geschreven artikel.

  Beantwoorden
 2. Mama Isidore zegt:

  Ik ben alleenstaande mama en mijn kind wordt dan ook niet geconfronteerd met ruzies. Mooi gezegd dat je het ook in hun aanwezigheid goed moet maken. Zo belangrijk!

  Beantwoorden
 3. Laura zegt:

  Ik denk dat het een moeilijk evenwicht zoeken is.. Een ruzie komt vaak spontaan, dus kinderen zullen het ooit wel eens te zien of te horen krijgen. Ik denk dat het vooral belangrijk is om na de ruzie goed te kaderen aan de kinderen wat er gebeurd is, en dat het normaal is dat ouders eens ruzie maken.. Dat hebben mijn ouders toch altijd gedaan..

  Beantwoorden
 4. Danielle zegt:

  Goed onderwerp dit! Wij proberen dit ook zoveel mogelijk te voorkomen, maar soms lukt dat niet en horen de kids ook dat papa en mama boos op elkaar zijn. In dat geval komen wij er later altijd nog op terug met de kinderen, zodat ze weten dat het gewoon ‘een ruzie’ was en papa en mama nog steeds heel blij met elkaar zijn.

  Beantwoorden
  • Felice Veenman zegt:

   ik denk ook dat het niet altijd te vermijden is, en soms ook niet erg. Maar van die destructieve ruzies…die vermijd je liever.
   en hartstikke goed van jullie dat je er altijd op terug komt!

   Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *