Vierde jij de dag van het middelste kind ?

middelste kind

Gisteren was het de dag van het middelste kind. En wat heb jij daar aan gedaan ( gesteld dat je een middelste kind hebt?)
Heb jij je middelste kind een extra reep chocola gegeven en tegen de anderen gezegd: Jaa, jongens mooi pech, voel je ook eens hoe het is om de middelste te zijn?
Ik denk het niet, ik denk dat de dag van het middelste kind ongemerkt aan je voorbij  is gegaan…

het oudste kind

In mijn ogen is dat terecht: heeft het middelste kind het moeilijker dan het oudste en het jongste kind? Ik geloof er niks van.
Ik was het oudste kind en ik voelde die verantwoordelijkheid drukken. Mijn moeder riep altijd : “jij bent de oudste, jij moet dus ook de wijste zijn.” Lekker mam, dank je.

het middelste kind

Met jaloerse ogen, zag ik hoe de zus na mij behendig van positie wisselde, grote kinderen mochten later opblijven, dus zij was… Als het voordeel naar de jongste in onze familie ging, dan…juist.
Alle oudste kinderen zullen met mij begrijpen…..Alle middelste kinderen zullen zeggen dat ik er niks van begrijp…
Maar bovenal zal iedereen zeggen: “ja, dat was toen we kinderen waren, dat is allang voorbij!”

De positie van het middelste kind vroeger.

Vroeger – en op sommige plekken nog steeds – is je plaats in het gezin bepalend voor je levensloop. Een beter voorbeeld dan de drie prinsessen kan ik niet geven. Amalia zal ooit Koningin der Nederlanden zijn. Waarom zij? Waarom niet een haar zusters? Is zij het geschikts? Ik zou het je niet kunnen zeggen. Maar ze is het oudste kind.
Nog niet zo heel lang geleden, erfde de oudste zoon, de boerderij, het bedrijf. De tweede zoon ging het leger in of de kerk ( dat was niet geheel gratis ) En de rest van de kinderen? Die moesten maar zien hoe ze zich redden.


Was het erg een van de jongere kinderen te zijn?

Natuurlijk was het vast geen feestje voor de jongere kinderen het geld aan zich voorbij te zien gaan.
Maar ze wisten dat het totaal niet persoonlijk was. Het was de manier waarop de zaken geregeld waren. En zij hadden iets wat de oudste twee zonen ( dochters is een ander verhaal ) niet hadden. Keuze vrijheid!

En zo zie je maar: elk nadeel heb ze voordeel en die dag van het middelste kind mag je gewoon overslaan

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *