Ruzie in huis !!

ruzie in huis

Ruzie in huis, is dat heel erg?

Je kinderen maken ruzie en als je even terug gaat in de tijd, dan weet je dat jij dat ook deed!
Ik hoef me tenminste weinig moeite te doen om me te herinneren hoe zeer mijn zussen en ik elkaar naar het leven stonden, toen we nog basisschool kinderen waren. Is dat erg?
Helemaal niet, zeg ik uit eigen ervaring. Mijn zussen zijn geweldige meiden, ik zou ze niet kunnen missen en laat niemand er wat van zeggen ( behalve als ik het zelf ben natuurlijk)

Dat broers en zussen ruzie hebben is heel normaal. Ze willen namelijk allebei precies hetzelfde: AANDACHT! En wel aandacht helemaal voor zich-zelf alleen. Ach dat is eigenlijk ook niet zo gek…
Maar ondertussen zit je als moeder wel in het gedoe, gegil en geschreeuw. Ik heb het als moeder meegemaakt dat ze ruzie kregen over de kleur van het rietje.

Wat kan je doen tegen ruzie in huis.

Maar wat kan je nu als moeder met die wetenschap? Altijd zorgen dat ze allemaal tegelijk evenveel aandachtkrijgen?? Vergeet het maar, dat is een onmogelijke taak. Wat je wel kan doen en wat niet onmogelijk is, is veel uitleggen. Ja, de oudste mag later naar bed, dat mag jij ook als je zo oud bent.
Nee, mamma heeft nu even geen tijd om naar jouw lego bouwwerk te kijken. Want de baby heeft een heel vieze poepbroek, die moet even schoon, anders krijgt hij pijn aan zijn billen. Maar daarna kom ik naar jou. Eindeloos uitleggen waarom er verschillen zijn. En dat dat niks te maken heeft met dat de een liever of leuker is dan de ander.
Iets anders, wat ik ook altijd gedaan heb, is er regelmatig met een kind op uit gaan: even exclusieve aandacht doet wonderen ( Ook voor jou als moeder. Het is namelijk heel erg leuk )

En wat kan je laten om  geen ruzie in huis te krijgen.

Zijn er ook dingen die je moet laten als moeder?? O ja zeker!
Stel bijvoorbeeld nooit kinderen aan elkaar als voorbeeld. Ik bedoel: Kijk Dylan wat Sophie een mooie tekening heeft gemaakt! Indirect zeg je er namelijk mee: en jij niet….

Roep ook nooit: Hou op met ruzie maken!
Als een ruzie de spuigaten uitloopt, haal je de koters even uit elkaar om daarna met z’n allen om tafel te gaan zitten. En hou daarbij de tip van  Madelon in de gaten, vraag niet waarom werd je boos, maar wat maakte je boos.

En denk ook niet: ze moeten het zelf maar oplossen, het zijn kinderen en jij moet ze leren Hoe je het oplost…
Als je je kinderen dat kan leren, geef je ze een cadeautje voor de rest van hun leven. Want, zeg eens eerlijk, jij hebt toch ook nog wel eens ruzie??

lees ook : als de speel afspraak een veldslag is

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *