Wanneer mag je kind alleen naar school fietsen ?

alleen fietsen

Wanneer mag je kind alleen fietsen?? Dat is zo’n fijne vraag waar het antwoord niet zo een twee drie op te geven is…..
Natuurlijk kan je makkelijk een getal noemen: 10 jaar. Zo dat is duidelijk en de schrijfster dezes loopt geen risico. Rond 10 jaar moet een kind een niet al te ingewikkelde route wel alleen kunnen fietsen.
Maar wees verstandig, bekijk een aantal factoren, voor je bepaalt of je kind alleen op de fiets kan.

1 ) Wil je kind graag alleen naar school fietsen?


Als je kind erg aan je hoofd zeurt dat ze best wel alleen kan en dat iedereeeeeen alleen mag fietsen, begin dan eens even met  op het schoolplein rond te kijken. Zie je inderdaad al heel veel klasgenootjes alleen aan komen fietsen? Dan heeft je kind misschien een punt. Komen ze allemaal nog in gezelschap van een ouder? Dan vind je kind het misschien wel leuk en stoer om alleen te fietsen, maar is het echt aan jou om te beslissen of ze er wel aan toe is…Je hebt nu eenmaal van die avontuurlijke types.

2)  Wil je kind helemaal niet alleen fietsen?


Dan kan je rustig de conclusie trekken dat je kind daar ook niet aan toe is. Een angstig mens, reageert niet alert! Dus zeg niet: “kom, op, dat kan je best!” Wacht nog maar even. ( Het kan binnen weken omslaan !)

3  Waar woon je?


Het is een open deur, maar in een stil dorp, waar de school 2 straten verderop is, kan je je kind eerder alleen laten fietsen dan in een drukke stad.

4  De techniek


Je kind moet moeiteloos kunnen op en afstappen.
Arm uitsteken, over de schouder kijken en niet zwabberen, gaat niet alleen moeiteloos, maar ook automatisch!  Zolang jij nog moet roepen: ”KIJKEN!!!”, is het nog niet veilig.
Je kind kan probleemloos ( en veilig ) een rotonde “nemen”
Afstanden inschatten, van bijvoorbeeld naderende auto’s en brommers gaat goed.

alleen fietsen

5 Body en mind


Je kind is lang genoeg  om over geparkeerde auto’s heen kijken.
Je kind kan zich concentreren. Als je merkt dat haar aandacht nog overal heenvliegt, mag je haar echt nog niet alleen laten fietsen!

Een gouden tip:

Wanneer jij en je kind denken dat het mogelijk moet zijn dat ze alleen naar school fietst, spreek dan af dat ze doet alsof ze alleen fietst, maar dat jij er een stukje achteraan fietst. Wanneer dat goed gaat, mag ze alleen.
De eerste dag dat ze dat doet, kijk jij een buurvrouw lief aan, en vraagt of die achter haar aan wil fietsen ( logischer wijze vertel je hier niks over…)

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *