Als je kind van 8 jaar liegt.

liegen

Het is heel erg schrikken, wanneer je als ouder merkt dat je kind doelbewust liegt.
Eerlijkheid vinden we immers allemaal, een van de allerbelangrijkste dingen in het leven.

Ik weet nog dat ik het in de periode dat de docent op een middelbare school was, altijd zo verschrikkelijk vond wanneer een kind met een stalen gezicht, regelrecht tegen me stond te liegen..
“vreemd he”, zei ik tegen een collega ”ik krijg daar buikpijn van”. Zijn antwoord zal ik nooit vergeten, hij keek me aan zei: “de basisvaardigheid voor een crimineel”

En dat willen we dus niet: een crimineel kind. Nou hoop ik dat ik je niet teveel aan het schrikken heb gemaakt. Zo snel is je kind natuurlijk geen crimineel. Maar er zijn wat zaken waar je , nu je kind 8 jaar is, op kan gaan letten.

Een kind van 8 liegt echt.

Peuters en ook nog kleuters zien de wereld nog door een wat magische bril, ze zijn het centrum van het universum. Alles draait in hun beleving om hen…Dat voelen ze echt zo, ze jokken dus ook niet. Alles is gewoon voor Bassie.. Helaas voor kleuters, ze ontdekken dat de wereld toch wat anders in elkaar zit…
En tegen de tijd dat ze acht jaar zijn, hebben ze heel goed door hoe de wereld in elkaar zit. En snappen ze dus ook, hoe je moet jokken. Het is een eenvoudige afweging: wat gebeurt er als ik eerlijk ben, wat gebeurt er als ik jok. En wat levert het meeste op?

Kiezen voor wat het meeste oplevert.

Natuurlijk kiest een kind van 8 voor wat het meeste oplevert…zeg eens eerlijk, wat zou jij doen?
Tja….gewetensvraagje he?

Hoe moet je omgaan met liegen

Persoonlijk vind ik dat je twee dingen moet doen
In de eerste plaats, moet je superduidelijk zijn, waarom je eerlijkheid zo belangrijk vindt en waarom je boos bent over dit gedrag.
In de tweede plaats, moet je kijken naar je huisregels: probeert je kind je duidelijk te maken, dat hij/zij aan meer vrijheid toe is, of aan zakgeld, of dat hij/zij ergens mee zit?
Daar moet je ook aandacht aan besteden, dat zijn problemen die wellicht om een oplossing vragen.

Dus biedt die oplossing. Maar wel met de opmerking, dat liegen nooit de oplossing mag zijn.

lees ook wanneer is het liegen en wanneer is het jokken

en…..de meest gehoorde klacht: buikpijn

3 antwoorden
 1. Linda zegt:

  Ja lastig dit! Mijn jongste liegt ook, en veel, tot het moment dat je gewoon amper meer wat gelooft als hij je een antwoord geeft. Uiteindelijk heb ik hem apart genomen en gevraagd wat de reden ervan nou precies is. Dat hielp wel. Het gebeurt nog steeds, en nog steeds vaak, maar als je zelf de reden erachter weet kun je gemakkelijker de waarheid boven tafel krijgen – ondanks dat je nog steeds af en toe uit je vel springt 😉

  Beantwoorden
  • Felice Veenman zegt:

   iedere moeder springt af en toe volledig uit haar vel! zo herkenbaar! Maar je hebt een goede oplossing gevonden!Eentje die je kind ook in zijn waarde laat en de zaken bespreekbaar houdt

   Beantwoorden

Trackbacks & Pingbacks

 1. Ruzie tussen kinderen: hoe los je het op? - Rosa schrijft schreef:

  […] kan me nog goed herinneren hoe veel ruzie ik vroeger maakte met mijn zus. Schreeuwen, gillen, liegen en slaan met deuren was in bepaalde periodes bijna dagelijks aan de orde. Ik zie om mij heen veel […]

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *