Mag jouw kind terug slaan?

terug slaan

Wedden dat je direct zegt: “maar natuurlijk niet !!  Met terug slaan lossen we niks op. Daar doen we hier niet aan. Je moet het met woorden afkunnen”
Dat is helemaal waar, ik ben het ook helemaal met deze woorden eens. Maar….

Wat als….

Wat als je kind gepest wordt? Dag in dag uit? Wat als je kind niet goed uit zijn woorden komt, gaat stotteren en daardoor nog harder gepest wordt ? Wat als de juf of meester steeds de andere kant op kijkt?

Menig moeder van een gepest kind, zou met liefde en plezier de pestkoppen persoonlijk een flinke oplawaai willen bezorgen…
Dit zijn omstandigheden waaronder je ineens anders gaat denken over terug slaan.

helpt terug slaan

Als de omstandigheden zo zijn als ik hier boven schets, wordt terug slaan ineens veel minder erg, het wordt zelf verleidelijk. Ik durf te wedden dat er genoeg vaders zijn, die roepen: “dan sla je gewoon een keer terug!” Ik neem dat geen enkele ouder kwalijk. Ik begrijp het zelfs heel goed. Maar het is niet slim en hoogstwaarschijnlijk helpt het ook niet..

Laat het duidelijk zijn dat het altijd de pestkoppen zijn die aangepakt moeten worden, daar ligt de kern van het probleem. Maar zo mooi zit de wereld niet in elkaar: dat gebeurt niet altijd. Een kind dat gepest wordt, hoeft ook niet bang in een hoekje te gaan zitten, wachtend op het moment dat zijn belagers worden opgepakt.

Maar – en nu komen we bij de kern – dat is wel vaak het gevoel dat een kind, dat geplaagd wordt, dat het gevoel heeft dat hij altijd de klos is, heeft. En als je kind dat gevoel heeft, gaat terug slaan niet helpen en lukt het zeker niet met woorden….

leren voor jezelf op te komen

Wat wel helpt: Je kind leren dat hij voor zichzelf op mag komen. En dat hoef je niet alleen te doen. Daar zijn tal van cursussen voor, maar denk ook eens aan zelfverdedigingssporten als Aikido en Hapiko en wat je allemaal nog meer hebt. Die kunnen je kind leren dat hij sterk is en weet hoe hij zijn kracht moet gebruiken. Dat geeft zelfvertrouwen. Dan kan je met overtuiging zeggen: “Ophouden, want andersssss ”

Mag je kind terug slaan ? Liever niet. Maar van zich afbijten?? Absoluut

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *