De musical in groep 8, wat leer je daar nu van

musical groep 8

Het is een groots gebeuren en eentje die je je hele leven onthoudt: de musical in groep 8.

Het is, denk ik wel eens een beetje jammer dat de musical in groep 8 gestart wordt op het moment dat alle serieuze schoolzaken “klaar” zijn. De Cito’s gedaan en de keus voor de vervolgschool bepaald en alle leerstof van acht schooljaren in de hoofdjes…

tijd voor de musical in groep 8

Dan is er tijd voor “ontspanning” voor “iets leuks” Nou , laat mij je als docente drama eens iets vertellen. Met de hele klas een musical maken, dat is zeker leuk! Maar of het ook zo ontspannen is…
Kunst is nu eenmaal 90% transpiratie en 10 % inspiratie…
Is dat erg, zeker niet. Het is enorm leerzaam. Persoonlijk vind ik het net zo leerzaam als kunnen rekenen, lezen en schrijven.

samen een musical maken

Let op, ik zeg niet belangrijker, ik zeg net zo belangrijk. Maar wat, hoor ik je denken: leer je daar nu van. Samen een musical maken leert ieder kind een aantal sociale vaardigheden, waarvan samenwerken misschien wel de allerbelangrijkste is. Wanneer je op het toneel staat, is iedereen belangrijk. Nee, niet alleen de hoofdrolspelers .Zij hebben misschien de meeste tekst, maar dat zegt niks. Wanneer midden onder een prachtige monoloog, een speler met maar een piepklein rolletje, zijn neus gaat staan snuiten, is dat de speler die opvalt en die- op dat moment – de scene bepaalt.

samenwerken

In een tijd waarin kinderen toch veel en vaak in hun eentje achter een schermpje zitten, is het goed te leren, dat je een musical alleen maar mooi over het voetlicht krijgt wanneer iedereen zich 100% geeft. Dat geldt voor de ster-speler , maar ook voor de “derde kabouter” links achter.

In een tijd waarin het individu zo belangrijk is, en kinderen toch wel eens het gevoel hebben dat de wereld om hen persoonlijk draait, is het zo waardevol om te leren, dat jouw idee, jouw rol een onderdeel is van het geheel.
“Nee hoor”, hoorde ik een meisje zeggen toen ik assisteerde bij een groep 8 “we hebben nu al 3 bitches, daar kan niks meer bij…” Met andere woorden: jij mag even niet meedoen hier, want dat gaat ten koste van mijn rol. En dan leert zo’n meiske dat het helemaal niet minder wordt, nee juist leuker!

Een levensles, zou ik zeggen.

lees ook eens: tv kijken met het hele gezin

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *