Babyhuid verzorgen

babyhuid verzorging

Babyhuid verzorging: de do’s and don’ts

Het lichaam van je baby is vrij klein en heeft veel verzorging nodig omdat de babyhuid nog niet zelf volledige weerstand kan bieden. Daarom gaat je kindje dagelijks in bad, zijn haartjes worden gewassen, zijn lichaampje wordt verzorgd met lotions en crèmes. Let bij het verschonen van de luier goed op de conditie van de huid van zijn billetjes en of er een kwetsbare huid is bij de plooitjes. Niet alleen de ‘buitenkant’ maar ook de ‘binnenkant’ van je kindje heeft veel aandacht nodig. Hoe ga je te werk? En waar moet je op letten?

De babyhuid

Zoals je hebt kunnen lezen is de huid van een baby kwetsbaar. Dat komt door een tekort aan structuur vlak na de geboorte. Je baby kan zich daarom niet goed verdedigen tegen allerlei invloeden van buitenaf. En daarom vraagt het om een speciale verzorging.
Zo is je baby gevoeliger voor wind, regen en zonneschijn. Ook kunnen ze sneller schimmeltjes en infecties krijgen door de te lage structuur en hoge kwetsbaarheid. De zo gehete zuurmantel is namelijk niet volledig aanwezig en daarom is een babyhuid kwetsbaar voor gevaren van buitenaf.

 Babyhuid verzorging

De eerste drie maanden kun je het beste alleen een beetje babyolie in het badwater doen. Zo houd je de huid zacht en soepel. Ook voorkom je uitdroging van de huid. Was je baby daarnaast met een katoenen washand zonder zeep. Aangezien je al babyolie gebruikt gaat zeep tegenwerken. Zodra je baby 3 tot 4 maanden oud is kun je overgaan van olie naar zeep.
Mocht je twijfelen over bepaalde wasmiddelen, wees gerust want er zijn genoeg speciale verzorgingsproducten die hypoallergeen zijn. Dat betekent dat er geen geur –en kleurstoffen in zit. En zo zijn ze dus extra vriendelijk voor de huid. Ook helpen deze producten bij huidproblemen. Daarnaast zijn er ook producten voor de was zoals wasverzachters.

Afdrogen

Het klinkt misschien gek maar om je baby goed droog te maken na het badderen is het verstandig om je baby met een zo genaamde hydrofiele luier droog te deppen. Dit omdat zo’n luier meer vocht opneemt dan een gewone handdoek. Ook moeten de huidplooien goed droog zijn. Om er zeker van te zijn dat het lichaam goed droog is kun je wat talkpoeder in de plooitjes strooien. Ook kun je een zalf gebruiken, maar let er wel op dat je ze niet in combinatie gaat gebruiken, want in combinatie krijg je klonterige poeder. Is de babyhuid te droog geworden na het afdeppen met de luier dan kun je altijd nog baby bodylotion gebruiken voor de soepele huid.

Naar buiten

Zodra je naar buiten gaat zorg dan dat je kindje is ingesmeerd met een huidcrème, want door de kou kan het huidje snel uitdrogen. Bij een gevoelige huid kun je vaseline smeren op de kwetsbare plekken, de wangetjes bijvoorbeeld. Let bij het naar buiten gaan goed op dat je kindje niet te lang in de zon zit of speelt. Is je kindje jonger dan zes maanden probeer de zon dan helemaal te vermijden. Uiteraard is het verstandig om bij zonnige dagen zonnecrème te gebruiken met een hoge factor. Ook in de schaduw moet je kindje ingesmeerd zijn.

Babyhaartjes

Hoe worden de zachte donshaartjes van mijn baby verzorgt?

Haartjes wassen

Omdat de hoofdhuid dun en gevoelig is moet de shampoo mild zijn. Voor babyhoofdjes hebben ze speciale babyshampoo, een milde, huidvriendelijke shampoo. Zodra de talgproductie op gang komt moet je uitkijken met zware shampoos, omdat bij die productie vettige schilfers te voorschijn komen en bij het gebruik van zware shampoos wordt dit proces verergert. Naast dat het huidvriendelijk is voorkomt het ook oogirritaties omdat de zuurgraad neutraal is. Één tot twee keer per week wassen is voldoende.

Mooi kammen

Voor de donshaartjes van je baby zijn er speciale zachte borstel waarmee je het hoofdje ‘aait.’ Bij veel donshaartjes kun je een lotion gebruiken om het haar te ‘stylen.’ Gebruik voornamelijk een speciale borstel omdat sommige kammetjes of borstels gevaarlijke, kleine onderdelen bevatten waarin je kindje kan stikken.

lees ook Babyhuid, zo zacht

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *