Borstvoeding en werken: gaat het samen

kolven

Je zou zeggen: de condities voor vrouwen om borstvoeding te blijven geven, ook als ze werken, zijn enorm verbeterd. Was het in mijn tijd ( ahum, dat is 34 jaar geleden) nog zeer, zeer, ik zeg enorm zeer ongebruikelijk dat je op je werk kon kolven, nu is het gewoon een recht.
Maar zijn we er daarmee?

Nationaal Borstvoeding Onderzoek

De vraag stellen is haar beantwoorden.
Een van de uitkomsten uit het Nationaal Borstvoeding Onderzoek 2021 dat in het kader van de Wereld Borstvoeding Week wordt gehouden, is dat bijna 1 op de 5 vrouwen aangeeft te stoppen met borstvoeding, na hun zwangerschapsverlof. Met meer dan 4.200 deelnemers is het Nationaal Borstvoeding Onderzoek het grootste onderzoek naar borstvoeding in Nederland. We kunnen ervan uitgaan dat de cijfers kloppen.

Deze week publiceerde het AD een onderzoek waaruit bleek dat een op de acht vrouwen ( 14 % ) aangaf in de Corona-tijd langer borstvoeding te geven. Als reden wordt opgegeven dat het thuiswerken het geven van borstvoeding eenvoudiger maakt.

Meer voorlichting rondom het geven van borstvoeding is nog steeds heel erg belangrijk, niet zo zeer voor de moeders, denk ik. Die weten dat echt wel. Maar voor de leidinggevenden op het werk. Zolang zij het recht op kolven ervaren als iets lastigs, iets wat-nu-eenmaal-moet, creëren ze beslist geen omgeving waarin een jonge moeder, die toch al kwetsbaar en moe is, ook daadwerkelijk gaat kolven.

Werkgevers zouden zich meer moeten realiseren dat ze met de – verplichte – mogelijkheid tot kolven bijdragen aan het opgroeien van een gezonde nieuwe generatie. En daar mogen ze best trots op zijn.

Want laten we eerlijk zijn: het is soms wel een dingetje…zeg maar, dat gekolf.
Maar moeders van nu: maak gebruik van je rechten, wees trots op wat je doet en…laat je goed voorlichten over alle technische mogelijkheden die er zijn, om het kolven zo eenvoudig mogelijk te maken.

Gemak dient de moeder, tenslotte.
lees ook eens: momshaming en waarom het zo naar is

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *