Momshaming en waarom het zo naar is

momshaming

Een paar dagen geleden blogde Cynthia Poen over momshaming. Het ging over een jonge moeder die op internet de volle laag kreeg van mede –moeders.

Wat was er aan de hand? Zij gaf liever flesvoeding dan borstvoeding. Nou hoe-durfde-ze….

Dat verhaal wierp mij achtentwintig jaar terug in de tijd. Geloof het niet, internet was iets voor goed opgeleide en nog beter verdienende nerds en een mobiele telefoon kende we alleen uit James Bond.
Onthou dat even.

Goed, achtentwintig jaar geleden probeerde ik mijn zoon borstvoeding te geven. Na een strijd van zeven weken gaf ik het op en begon met de fles bij te voeden. Het begin van het einde van de borstvoeding, zoals we allemaal weten.

Mijn eerste momshaming

Dit nu kwam mijn schoonzus, de oudste zus van mijn man ter ore. “Ik moest”, zo vertelde ze mijn man,” de hele dag met het kind in bed gaan liggen. Desnoods twee dagen. Dan kwam het allemaal wel weer op gang. Ik moest het gewoon wat harder proberen ”
Het was de eerste keer in ons toen driejarig verbond, dat ik mijn man woest zag worden. Schoonzus hield geschrokken haar mond. Iets wat ik haar daarna nooit meer heb zien doen.

Ik vond het niet leuk…ik was al zo labiel.
Nu bedenk ik me, dat ik mazzel heb gehad. De momshaming vond recht in mijn gezicht plaats. Ik wist wie het zei. Manlief kom het voor me opnemen, de shaming tot zwijgen brengen. En later zeiden we tegen elkaar: “ach ja, ze werkt bij Jeugdzorg he….”

In het verhaal van Cynthia, het  moderne momshamen zal ik maar zeggen, weet je niet wie er tegenover je staan. Het zijn volkomen onbekenden die zich uiterst geestig Ma-Rie en Tante Toos noemen…
Als iemand het voor je opneemt hebben Ma-Rie  en Tante Toos en hun trawanten alleen maar een doelwit meer, om zich op af te reageren.

Je kan jezelf niet troosten door te zeggen: “Ach ja, ze is nu eenmaal….”
Je wordt uit het niets aangevallen en je weet niet door wie. En dat is doodeng
Kan je er niets aan doen?

Jawel. Stap onmiddellijk uit groepen waar dit soort dingen gebeuren. Dan blijven alleen Ma-Rie en Tante Toos en hun trawanten over. Mogen ze lekker elkaar een potje gaan momshamen

lees ook Ikea en relatiestress
lees meer van Cynthia Poen

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *