Verlatingsangst

verlatingsangst

Wat is dat nu precies verlatingsangst ?

Alle kleintjes hebben er wel een beetje last van. De een wat meer, de andere wat minder: verlatingsangst.
Maak je er geen zorgen over wanneer je kind ineens niet meer zonder je lijkt te kunnen. Het is een volkomen normal onderdeel van opgroeien. Het is niet zo, dat je kind ineens bang is geworden van weet-ik-veel-wat.
Wat er gebeurt is het volgende:

Wanneer je baby ergens tussen de acht en negen maanden is, begint hij zich te realiseren, dat hij niet een onderdeel is van mama ( of papa ) maar dat hij in deze wereld op zichzelf staat. Ja zo mooi als ik het nu opschrijf, bedenkt een baby het natuurlijk niet. Hij ( of zij natuurlijk ) voelt “help er is iets veiligs en warms niet meer…waar is dat ? Ik wil het terug !! ”

En dus begint je kind verschrikkelijk te huilen…ja zou jij ook doen, als je ineens voelde : “he, ik ben alleen “

Kiekeboe !

Je kindje moet leren dat jij er nog bent, ook als je weg bent. Dat helpt geweldig tegen verlatingsangst. En daarom zijn kiekeboe spelletjes zo goed ! Mama is weg, mama is terug! Het is niet voor niks dat baby’s dat spelletje leuk blijven vinden!

Anderen.

Als je weet dat verlatingsangst begint als kinderen ergens tussen de acht en negen maanden zijn, kan ( ik zeg kan ) het ook helpen ze al vanaf een heel jonge leeftijd te laten wennen aan andere verzorgers.

Geen verlatingsangst?

Je ziet kinderen die zich huilend aan hun moeder vastklampen, jouw kind gaat vrolijk van hand tot hand. Denk nu niet dat jij een vreselijke moeder bent! Jouw kind heeft er gewoon geen last van. Je bent een bofferd.

Moet je altijd toegeven?

Dat is een heel lastige vraag. Je kind vindt het oprecht angstig dat jij er niet bent, maar moet leren dat hij ook wel even zonder jouw kan. Dat papa ook heel veilig is, en de oppas ook.
Het is dus een beetje zoeken en schipperen. Altijd gehoor geven aan de kreet : MAMA !! is niet echt verstandig. Leer je kind vooral dat je altijd terug komt. Dat is iets anders dan 24 uurs diensten draaien. Denk ook even aan het kiekeboe spelen: Je bent er even: aai over de bol. En je bent weer weg…. Ga in ieder geval niet uitgebreid troosten en  kalmeren! Deze techniek helpt niet onmiddelijk, maar heeft op termijn ( denk in weken ) echt effect

Wanneer houdt het op ?

Je kan er helemaal wanhopig van worden : zo’n hummel die alleen maar, mama mama wil. Troost je. Rond 18 maanden stopt het. Dan hebben ze door dat ze de wereld aankunnen. En dat kunnen ze ook!

meer weten over angsten? Lees ook eens Angststoornissen bij kinderen

1 antwoord
  1. MamaPlaneet zegt:

    Bij mij eigen 2 kleintjes vond ik dat best een pittige periode. In dd tijd dat ik een eigen kinderopvang had vond ik het zwaar. Blij dat die periode achter mij ligt.

    Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *