Wanneer kun je met babygebaren beginnen?

beginnen met babygebaren

Ingrid, docent babygebaren : Wanneer kun je beginnen met babygebaren

– Beginnen met babygebaren tussen 0 en 6 maanden:

In principe kun je beginnen wanneer je maar wilt. Als je begint tussen 0 en 6 maanden, kun je nog niet verwachten dat je baby terug gebaart. Op deze leeftijd is hij meer geïnteresseerd in jou dan in voorwerpen. Dat is erg handig wanneer je al vroeg met de gebaren wilt beginnen want je hebt op deze leeftijdzeker zijn aandacht! Maar houdt er wel rekening mee dat je geduldig blijft anders zou je misschien voortijdig stoppen met de gebaren en beiden (jij en je kind) heel wat missen.

– Beginnen  met babygebaren tussen zes en 12 maanden:

Vanaf 6 maanden kunnen baby’s associaties leggen tussen een woord en een gebaar. Ze kunnen gebaren beter onthouden en hebben de grof motorische vaardigheden om zelf gebaren te beginnen maken. Ook nu moet je geduld hebben. Sommige baby’s beginnen na enkele weken al te gebaren en anderen doen er een paar maanden over. Het ligt er ook maar aan waar de interesse van jouw kind op dat moment ligt. Het ene kind is met 8 maanden erg druk bezig met kruipen en het ontdekken van de wereld om zich heen. Het kan zijn dat zij nog niet zo bezig zijn met brabbelen en communiceren. Andere baby’s zijn juist echte kletskousen en doen niets liever dan de hele dag geluiden maken en zijn heerlijk tevreden als ze liggen en zitten.

  • Beginnen met babygebaren tussen twaalf en achttien maanden:

Ook dit is een prima moment om met Babygebaren te beginnen omdat kinderen op deze leeftijd erg geïnteresseerd zijn in communicatie en zijn taalkundig al wat verder ontwikkeld. Ze spreken waarschijnlijk al wat woordjes maar ze willen meer zeggen dan ze kunnen. De articulatie van je kind kan onduidelijk zijn waardoor je niet weet wat hij wil zeggen. Dit is frustrerend voor jullie allebei! Sommige woorden lijken erg op elkaar: poesje-poetsen, eten-eendje, muisje-meisje, vegen-regen. Door middel van gebaren kan je aan je kind om helderheid vragen: “Bedoel je meisje of muisje?” Dit laat zien dat je zo heel veel frustratie “kunt” verminderen. Je kind kan met behulp van gebaren zijn behoeften en gevoelens uiten en ze worden ook nog eens begrepen. Dat wil niet zeggen dat je alle frustraties kunt voorkomen doordat je bezig bent met Babygebaren! Frustraties horen er gewoon bij maar het is al heel wat als een kind ervaart dat het in ieder geval wel gehoord/begrepen wordt.

– Beginnen met babygebaren tussen achttien en vierentwintig maanden:

Ook nu is het nog niet te laat om te beginnen met Babygebaren. Kinderen beginnen rond deze leeftijd met het vormen van korte zinnen, bestaande uit twee woorden. Kinderen die al wel ervaring hebben met Babygebaren doen dit al rond hun elfde tot veertiende maand. Als je nu begint kun je vrij makkelijk hun woordenschat helpen uitbreiden door hen visuele hulp te bieden mbv gebaren. Het was met Sinterklaas en onze dochter was 22 mnd oud. Het hele feest van Sinterklaas vond ze geweldig. Liedjes zingen en vertellen over Sinnekaas en Harte Piet. Ze vond pepernoten erg lekker maar ze bleef “noten” zeggen. Door het gebaar een paar keer te laten zien, werd het al heel snel “pepernoten”. Dus juist die langere, moeilijkere woorden lenen zich goed voor gebaren. Het voordeel van deze leeftijd is ook dat de kinderen het gebaar snel oppikken.

– Beginnen met babygebaren na vierentwintig maanden:

Uit onderzoek blijkt dat ook kinderen die pas op hun derde of vierde levensjaar zijn begonnen, later een voorsprong hebben in hun taalkennis vergeleken met kinderen die geen ervaring hebben met Babygebaren. Deze voorsprong is goed te zien op het gebied van woordenschat, spelling en de leesvaardigheid. Als kinderen van deze leeftijd een broertje of zusje krijgen, kunnen ze meehelpen de Babygebaren aan te leren.

Lees meer van Ingrid: docente babygebaren bijvoorbeeld  Goudentips

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *