Leren: doe het rustig aan.

leren

We willen allemaal graag dat onze kinderen veel leren. Veel weten en veel kunnen, dat is fijn.
Fijn voor nu en fijn voor later. Nou het is ook fijn als je kind veel weet en veel kan, daar valt niks tegenin te brengen.

Om veel te kunnen en veel te weten, moet je oefenen. Dat weten de kinderen en dat weten de moeders. De koters hebben lang niet altijd zin om in dat oefenen. Dat hebben ze op school al gedaan en de wereld zit nog tjokvol andere leuke zaken, die toevallig niet op school behandeld zijn en waar je thuis dus tijd in wil investeren.

Een game bouwen bijvoorbeeld. Een spoorbaan door de hele kamer leggen. Of een ingewikkeld kapsel invlechten bij je beste vriendin. De hond een nieuw kunstje leren. Samen met je vrienden een toneelstukje maken, of een potje voetballen. De lijst is eindeloos.

“Ja, maar”, pruttelt menig ouder dan “er moet ook geleerd worden…CITO en zo…., later…”

Lieve ouders, je kind heeft volkomen gelijk. Juist door niet leren, leer je!
Dat ervaarde ik op mijn tekenles. Nadat ik een uur had zitten oefenen en volkomen mislukte blaadjes en bloemschermpjes had zitten tekenen, gaf ik het op. Omdat de tekenles nog niet voorbij was, keek ik een beetje doelloos uit het raam.

Na een minuut of tien vond ik dat toch “een beetje dom” en ik besloot het nog een kans te geven. Ik draaide mijn blaadje om en tekende in een keer een heel acceptabele bloem.
Onmiddellijk zag ik wat ik verkeerd had gedaan: ik had verwacht dat al dat oefenen direct resultaat op zou leveren. Maar zo werkt het niet!

Wanneer je iets geleerd hebt, moet het eerst even bezinken, dan pas kan je er wat mee.
Wie direct na het leren resultaat verwacht, wordt zeker te weten teleurgesteld. Laat je kind maar lekker andere dingen doen, dan gaat het schoolwerk morgen beter!

Lees ook: allemaal een handje geven, peuters in de metro

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *