Dochters hebben grotere kans dan zonen op overgewicht als moeder te zwaar is

Steeds meer mensen hebben overgewicht. Uit Brits onderzoek blijkt dat het gewicht van de moeder ook van invloed is op het kind. En dan vooral bij meisjes. Ben je een vrouw en had je moeder overgewicht, dan begin je dus eigenlijk al met een achterstand.

Onderzoek overgewicht onder kinderen

Het onderzoek onder ouders en hun kinderen, werd verdeeld in verschillende leeftijdscategorieën. Kinderen van 4, van 6-7 en van 8-9 jaar oud. Van deze kinderen én hun ouders werden onder andere BMI en lichaamsvet gemeten om te bepalen of iemand overgewicht had. Uit het onderzoek kwam naar voren dat er meer overeenkomst was tussen het gewicht van moeder en dochter, dan van moeder en zoon, vader en zoon, of vader en dochter.

Overgewicht in Nederland

In Nederland is het ook steeds droeviger gesteld met het gewicht. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) liet onlangs weten dat meer dan de helft van de Nederlanders te zwaar is. Dit is een duidelijk toename in vergelijking met 30 jaar geleden Toen had één derde van de Nederlanders overgewicht. Bij mannen blijft dit vaker beperkt tot ‘een paar kilo’s teveel’. Bij vrouwen komt ernstig overgewicht, oftewel obesitas, vaker voor.  Dit neemt bij het ouder worden vaak iets af.

Redactioneel

Ik mis de uitleg waarom alleen meisjes meer kans op overgewicht lijken te krijgen als hun moeder te zwaar is. Zit dit in de genen? Is het het kopiëren van gedrag? En vooral: hoe zou je deze negatieve ontwikkeling kunnen stoppen? Het lijkt mij niet de bedoeling dat over een jaar of dertig iedere vrouw aan ernstig overgewicht lijdt omdat ‘mama ook al te zwaar was’. Het gedane onderzoek was ongetwijfeld zinvol, maar ik mis de oplossingen…

Lees erover op metronieuws

Lees op Baby en Kind: ‘Ouders houden hun kind steeds vaker thuis van school, toezicht op onderwijs ontbreekt’

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *