Gratis schoollunches voor kinderen

Het kabinet trekt dit jaar ruim 100 miljoen euro uit om gratis schoollunches mogelijk te maken. Zo willen ze voorkomen, dat kinderen zonder eten op school zitten. Want met honger in je lijf kan je niet goed leren.

Een goed plan maar wat vinden de scholen zelf?

Op zich vind de PO raad het een goed idee, maar ze zien nog niet goed hoe het plan uitgevoerd kan worden. Het onderwijs staat al onder druk, als daar nu ook nog eens het verstrekken van gratis schoollunches bijkomt, wordt die druk nog hoger. En de eerste taak van een school is tenslotte lesgeven.

Niet elke school heeft voldoende ruimte en/of personeel om die gratis schoollunches mogelijk te maken. En is de subsidie van de overheid dan voldoende om daar een oplossing voor te vinden? Leraren hebben het al druk genoeg, van hen mag je het niet vragen.

De Vo raad (raad voor Voortgezet Onderwijs) vind het ook een kwestie van voldoende geld.

Zonder gratis schoollunches gaan kinderen met een lege maag naar school

Eén op de dertien kinderen in Nederland zit met honger in de klas, blijkt uit onderzoek. Dat zij gemiddeld twee kinderen per klas. En met de huidige inflatie en hoge energie rekening, kan je erop wachten dat dat er meer worden.

In het NPO Radio 1-programma “geld of je leven” vertelden Hans Spekman, directeur van het Jeugdeducatiefonds en basisschooldirecteur Jonathan de Heer eerder al over trieste situaties die ze soms tegenkomen op hun school. „Er was in Zoetermeer een school waar een meisje bijna onhandelbaar was. Ze was echt vervelend. Toen bleek dat ze al twee dagen niet gegeten had. Haar moeder  had al drie dagen niet gegeten. Als je opgroeit met honger, met stress thuis, dan heb je veel minder kansen dan kinderen met rust in huis en een volle buik.

Noot van de redactie:

De kerntaak van een school is lesgeven. Maar als een kind met honger in de klas zit, kan je dat kind niks leren….en word je kerntaak onmogelijk. Tenzij….je dat kind eten geeft. Heeft de school geen ruimte voor schoollunches, geen mensen om de boterhammen te smeren? Kom op! Waar een wil is, is een weg!

Bron Metro, lees daar verder

Lees op BabyenKind:

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *