Moeten ouders altijd samen een lijn trekken ?

samen een lijn trekken

“Natuurlijk !!!”  hoor ik je denken. Ouders moeten het eens zijn in de opvoeding.  Ze moeten samen een lijn trekken. Anders is het verwarrend voor de kinderen in de eerste plaats en word je als ouder tegen elkaar uitgespeeld in de tweede plaats. Moet je niet hebben, daar komt narigheid van.

het verschil tussen het niet eens zijn en samen een lijn trekken

Daar ben ik het dus van harte niet mee eens.
Ik denk dat er een groot verschil is, tussen het samen eens zijn en een lijn trekken.
Maar laat ik eerst eens uitleggen waarom ik het helemaal niet nodig vind dat je het altijd maar met je partner eens moet zijn. ( Of hij met jou )
Mensen  zijn namelijk heel verschillend en dus is het vrijwel onmogelijk iedereen te begrijpen. Wij zijn nu eenmaal niet volmaakt ( sorry, zelf jij en ik niet ) en  we kunnen geen gedachten lezen. Daarom is het fijn, wanneer er nog een ouder is, die een andere kijk op het leven ( en vooral je koters ) kan geven. Het oude gezegde: twee weten meer dan een, is maar al te waar.

Soms snapt een partner jullie kind beter dan jij, gewoon omdat het kind meer op je partner lijkt.
Een voorbeeldje: manlief wilde perse dat zoonlief een teamsport ging doen. Dat was goed voor zijn sociale vaardigheden. Ik vond zoonlief sociaal genoeg en wist dat hij een hekel had aan teamsporten ( hij lijkt best wel een beetje op zijn moeder…) Toen we eens gingen vragen wat hij zelf wilde, bleek dat atletiek te zijn…
Hadden manlief en ik daar geen gesprek over gehad, had manlief hem zo bij een basketbal/voetbal/hockey/weetikwatvooreen bal sport aangemeld…

Dus..vul elkaar vooral vaak en veel aan. Geloof me daar wordt niet alleen je opvoeding beter van, maar jij als mens ook.

Samen een lijn trekken.

Het met elkaar van mening verschillen, is iets anders dan niet samen een lijn trekken.
We gaan terug naar het voorbeeldje van de teamsport. Stel dat ik tegen mijn zoon had gezegd: “Ja, van je vader moet je naar een teamsport, maar van mij hoeft het niet hoor…” Dan was ik me toch een partij fout bezig geweest!!

Hoe doe je dat. 


Stap 1 is dat je er samen ( zonder kleine potjes in de buurt ) over praat.
Stap 2 is dat je elkaars mening respecteert en niet gaat proberen de ander over te halen. Of erger en heus ik zie het gebeuren, elkaar naar beneden gaat lopen halen!
Stap 3 is dat je een oplossing verzint. In ons geval: laten we het eens aan zoonlief zelf vragen.

Simpel toch? Dus mijn advies is: verschil van mening, maar trek een lijn!

Vragen? Ik hoor ze graag

6 antwoorden
  1. Henk zegt:

    Altijd is zo’n absoluut woord. Leven is niet zwartwit, dus hier ook niet bij. Je moet je niet tegen elkaar laten uitspelen, maar je hebt ook allemaal je eigen stijl.

    Beantwoorden
  2. Sherry zegt:

    Ieder ouder heeft een andere stijl. Ik weet wel dat veel ouders niet altijd samen een lijn trekken. Voor sommige dingen wel maar voor andere ook weer niet. Goed artikel.

    Beantwoorden
  3. Cynthia zegt:

    Ja mee eens. Als wij het niet met elkaar eens zijn, praten we er altijd over zodra ukkie op bed ligt. Maar naar onze dochter toe trekken we wel één lijn.

    Beantwoorden
  4. Amina zegt:

    Ik vind stap 2 heel mooi! Dat je elkaars mening respecteert en de ander niet naar beneden haalt. Dat zie ik ook heel vaak gebeuren! En soms ook gewoon in bijzijn van de kleine…

    Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *