Lekkers met mate, óók voor mama (tips, iemand?)

lekkers eten ongezond snack

“Mama, heb je lekkers nódig?”

We zijn aan het einde aanbeland van een gesprek over lekkers. Dat lekkers vooral lekker is en dat ie daar NU zin in heeft, maar dat hij niet echt honger heeft. Dat je als je écht honger hebt,je ook wel wat gezonds wil eten. Maar als je lékkere honger hebt, je dan gewoon ergens heel veel zin in hebt. Dat in lekkers ook heel veel suiker zit, dat je niet nodig hebt. Dat je daar zelfs dik van kan worden als je er teveel van eet.

En tenslotte, over dat we geen lekkers in huis hebben waar hij op dit moment zin in heeft.

Ik haal al een tijdje niet zoveel snaaiwerk meer in huis. Ik ben namelijk gestopt met roken, en als ik het in huis heb, wordt het in een vreetbui allemaal tegelijk achterover geslagen. Suiker? Da’s namelijk verslaving nummer 2. Het is niet zozeer een goed voornemen, maar ik merk dat mijn broeken strakker gaan zitten, waardoor ik mezelf voorhoud dat ik vooral moet minderen met suiker. Ik zit dus aan de snackworteltjes die me onderhand mijn neus uit komen, maar waar ik minder van aankom dan de Marsen, Milky Ways, brokken kaas en zakken chips. Met dipsaus.

Suiker mag met mate

Het is niet zo dat, omdat ik in een eindeloze vicieuze cirkel zit waarin ik jojo met mijn gewicht, ik het mijn jongens niet gun. Ze snoepen over het algemeen niet zoveel. Maar aangezien ze wel regelmatig appelsap en chocomel drinken moeten we het ergens compenseren. Het gaat immers allemaal om balans waar ik dus zelf nog een beetje moeite mee heb, maar die ik voor mijn kinderen gelukkig wel weet te bewaren. Ze mogen dus best wel een koekje of snoepje. Het is wel zo dat als ik wat in huis haal, ik iets probeer te halen wat ik zelf niet zo lekker vind. Scheelt weer. Soms.

De vraag van mijn kind ligt momenteel dus een klein beetje gevoelig. Vraagt hij het aan mijn “gezonde ik”, zegt die natuurlijk “Nee, lekkers heb je niet nodig. Is ook helemaal niet gezond.” Maar vraagt hij het aan mijn “suiker ik” zegt die natuurlijk en volmondig “JA! ALS JE ERGENS ZIN IN HEBT HEB JE HET ZEKER WETEN NODIGGGG.”

Beetje lastig dus.

Zeker als mijn “gezonde ik” de boodschappen heeft gedaan en de “suiker ik” daarna een ongecontroleerde zin heeft in iets lekkers. Zodat ik laatst de chocoladekruimels van de CurlyWurly van mijn jongste aan het opruimen was.

Met mijn mond.

Enfin.

Het lekkers-compromis

Gelukkig had vandaag mijn “gezonde ik” de overhand. Dus ik vertelde dat je lichaam lekkers het niet nodig heeft om te groeien en dat er niets in zit dat je lijf nodig heeft. Maar dat het wel superlekker is en ik snap waarom hij het wil eten.

Gelukkig heb ik inmiddels iets gevonden wat beide jongens ook wel als enigszins lekkers ervaren: snack-komkommertjes. Die zijn “schattig klein”, volgens de mannen, en “schurfterig duur” volgens mij, maar ze eten ze zonder morren als tussendoortje, voorlopig. Al het gezonde wat erin gaat, is sowieso mooi meegenomen, nietwaar?

En ik? Ik vind vast ergens nog wel een restje chocola in de bank als de nood té hoog is…

(als je tips hebt om me te helpen om de drang naar suiker onder controle te krijgen (zonder de goedbedoelde maar superirritante dooddoeners als ‘gewoon niet meer kopen’, ‘het is een keuze’, en al die shit), hoor ik dat graag ;))

 

5 antwoorden
 1. Kaat Krabbel zegt:

  Sinds drie weken doe ik weer aan de Weight watchers en mijn zoon vindt dat ik een dikke buik heb.
  Op die dikke buik viel hij gisteren nog al te graag in slaap maar goed dat is een ander verhaal.
  We eten dus weer gezonder. Ik haal voor hem wel chips en koekjes etc en doe daar niet erg spastisch over.

  Om de lekkere trek te killen maak ik smiddags soms kipfilet met augurkjes, achterham met augurkjes, plakje runderrookvlees, plakje komkommer met wat tonijn erop. De kleine man smult ervan en wilt het het liefst elke middag. Kortom de augurken zijn niet aan te slepen aangezien hij ze ook mee naar school wil…..bij de supermarkt is het al beklonken…….Die mevrouw met die enorme dikke buik koopt elke dag augurken 🙂
  Wat een teleurstelling dat ik eerdaags niet met een kinderwagen verschijn.

  Voor de zoete trek neem ik soms bakje optimel vanille yoghurt met fruit erdoor.
  Zie ook allerlei baksels online staan en wil me er nog in verdiepen.
  Al ben ik niet echt fan van bananenpannenkoeken of havermout trit.

  Ben inmiddels 4 kilo kwijt dus ik ga nog maar even door met al dat snaai te negeren.

  Succes!!!

  Beantwoorden
  • Linda Aarts zegt:

   Oh, die hartige hapjes kan ik misschien ook wel eens proberen. De plakjes kipfilet zijn sowieso niet aan te slepen hier, haha. Wat goed dat je de snaai kan negeren. Ze roepen gewoon te hard naar me…

   Beantwoorden
 2. Mama Jezz zegt:

  Pff al dat lekkers is soms zo moeilijk te weerstaan. Ik probeer net als kaat ook voor gezonde snacks te kiezen. En in het weekend mag ik dan wel een chipje of chocolaatjes of iets anders lekkers.

  Beantwoorden
 3. Susan zegt:

  Het boek Body positive power van Megan Jayne Crabbe lezen. Dat helpt ook, zij het op een andere manier dan je nu waarschijnlijk bedoeld/verwacht. 😘

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *