De kinderen thuis: jij en het schoolwerk

schoolwerk

De kinderen thuis: laten we het eens over het schoolwerk hebben.

Inmiddels zijn alle moeders nu al weken ook juf. En dat valt niet altijd mee.
In gesprekken met moeders komen twee vragen boven drijven:
Loopt mijn kind een achterstand op?
Op welke manier moet/kan ik helpen met het huiswerk?

Loopt mijn kind een achterstand op?


Deze vraag komen we ook in veel praatprogramma’s tegen, ouders maken zich er regelmatig heel druk over. Hoe moet het nu toch met dat schoolwerk thuis? Zo niet Moeder Marij. Zij zegt nuchter: “Ik denk maar zo: in de zomervakantie doen ze ook 6 weken niets. Je hoort dan niemand over achterlopen. Komt wel goed joh!”

Kaat Krabbelt heeft heel andere redenen om zich even niet druk te maken over het schoolniveau “Ik vind het niet belangrijk of het beoogde schema gehaald gaat worden. Dit is zo een bizarre en unieke situatie voor iedereen. Wat is desnoods een jaar leren op een gezond mensen leven?”

Twee standpunten waar veel voor te zeggen is en die je in ieder geval verlossen van de nodige stress!
Want moeders stressen wat af, nu ze ook juf zijn.

Op welke manier kan ik helpen met het schoolwerk?

De meeste moeders van BabyenKind zijn nuchtere types. “Wedden”, zegt Chantal,“dat ze het op school, niet in hun hoofd zouden halen om tegen de juf te zeggen, dat deze opdracht niet om te doen, zo saai is?? Ik denk van niet!”
Linda ziet dat haar kinderen het online schoolwerk, zonder problemen uitvoeren, maar het offline gedeelte… Ze vroeg de juf om hulp, wat te doen met de weigering van haar zoon om te schrijven? Hij heeft er echt een enorme hekel aan.
“Veel pauzes!” adviseerde de juf. Slimme tip, alleen nu duurt dat schoolwerk maken, nog langer..
In het kader “pick your battles wisely”, past ze het werk enigszins aan.

Mama Jezz, wendt zich in het geval van onduidelijkheid gewoon tot de juf. En dat werkt fijn.  Haar dochter heeft wat moeite met rekenen, de juf bezorgde haar wat extra oefensommen. Hoezo achterstand? Hier wordt, in overleg met de juf, gewerkt!

Moeten moeders het schoolwerk leuker en uitdagender maken?

De meeste moeders vinden van niet. Volg de juf, zij kent je kind en zij weet welke stof er behandeld moet worden. En ze heeft ook nog eens verstand van hoe je dat het beste kan doen.

Dat is ook de mening van juf Petra. Zij zegt: “In de school / klas zullen hele verschillen tussen kinderen ontstaan. Er zijn gezinnen waar niets tot weinig gedaan wordt en ook waar meer wordt gedaan. Maar de leerkracht volgen is inderdaad het beste. En natuurlijk is dat niet altijd leuk, maar zo is het leven ook toch?” En zo is het maar net.

Maak je niet te druk…

Lieve moeders, maak je dus maar niet te druk om dat schoolwerk. Een achterstand van een paar weken, is niks op een mensenleven. En schoolwerk is soms saai, zo is het leven… ( enne…die stomme oersaaie school hebben wij ook allemaal overleefd!)

Zit jij thuis met je peuter? Lees dan eens mee met Dirksdotter! Hoe overleef ik Corona “thuisquarantaine” met peuter

1 antwoord
  1. Shirl zegt:

    Hier wordt vooral werk gegeven voor de zogenaamde CITO-vakken. En eerlijk gezegd… die zijn ook het meest van belang. Want een vak als topo, dat wordt echt nog wel een keer herhaald voor ze van het voortgezette af zijn en is sowieso niet van invloed op een eventuele overgang.

    Schrijven? Het schrijfschrift ligt nog mooi in het laatje op school. Natuurlijk is het prettig als een kind enigszins leesbaar kan schrijven, maar is het noodzakelijk in deze lastige tijd. Neuh…

    Hier dus een school die de al meegedacht heeft en ouders niet nog meer strijd laat voeren dan nu al nodig is. Ik zou het zeker voorstellen bij de leerkracht. En anders zelf de beslissing nemen. Niemand heeft er iets aan als je kind straks helemaal niks meer wil weten van dat ‘stomme’ schoolwerk.

    Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *