Borstvoeding: 4 tips voor een goede start

borstvoeding

Borstvoeding geven is fijn en tegelijkertijd vraagt het tijd, rust en aandacht. Dit zijn vier borstvoeding tips die helpen er een succes te maken! 

Borstvoeding tip 1 Creëer een fijne plek om borstvoeding te geven

Richt voor de komst van je baby een ruimte in als borstvoedingsplek. Denk hierbij aan de volgende items:

  • comfortabele stoel
  • borstvoedingskussen
  • bijzettafel voor een glas water en gezonde snacks
  • spuugdoekjes
  • telefoon
  • goed boek

Ook voldoende licht is belangrijk. Zet voor de nacht een lampje neer dat niet te fel schijnt. Dan blijf je in een slaperige stemming en val je na het voeden sneller weer in slaap. 

Voor overdag is het fijn als de gordijnen dicht kunnen en het toch licht is in de kamer. Hiervoor biedt een plisségordijn uitkomst. Hierbij kun je boven een strook raam openlaten, zodat het daglicht naar binnen kan vallen en je tóch geen inkijk hebt. Ook licht doorlatende vouw- of rolgordijnen zijn geschikt.

Tip 2 Vraag om hulp

Meestal kan de kraamzorg de helpende hand bieden bij het juist aanleggen en stimuleren van de baby. Niet alle kraamhulpen hebben echter evenveel kennis en ervaring met borstvoedingtips. Drinkt je kindje niet goed, komt het niet voldoende aan of doet het voeden pijn, schakel dan de hulp in van de lactatiekundige. Wacht niet totdat je tepelkloven hebt of met je baby in het ziekenhuis zit vanwege stille ondervoeding. Met de juiste hulp is het geven van borstvoeding voor veel moeders weggelegd.

Tip 3 Volg je baby

Je kunt je baby aan de eerste borst laten drinken tot hij er zelf af komt. Dan kun je de tweede borst aanbieden. Sommige baby’s drinken per voeding slechts uit één borst en anderen drinken uit beide borsten. Bostvoeding is echt voor iedere moeder en kind weer anders

Tip 4 Vermijd een speentje in het begin

Probeer de eerste maand van de borstvoeding het gebruik van een speentje uit te stellen. In deze belangrijke periode kan een speentje namelijk het hongergevoel onderdrukken en op deze manier kunstmatig de tijd verkorten dat je kindje uit de borst drinkt.

Wil je weten wat je het beste kunt eten tijdens de borstvoedingsperiode, lees dan over voeding voor de moeder.Of lees : ondervoeding bij kinderen

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *