Hoe ontzettende goede zelfzorg zorgt voor zelfvertrouwen

tijd voor jezelf

Tijd voor jezelf : belangrijker dan je denkt

Hoe ontzettend goede zelfzorg zorgt voor meer zelfvertrouwen bij je kind.

Ken je het gevoel dat je als ouder voortdurend achter van alles aan rent en dus te weinig aan jezelf toekomt? Je moet een volmaakt huishouden runnen, ervoor zorgen dat je kind nuttige activiteiten doet na schooltijd, zelf sporten, leesmoeder of –vader zijn op de school van je kind, enzovoort. En al deze dingen moet je misschien doen naast een volledige baan.

Kinderen opvoeden is voor veel ouders vermoeiend en kan erg veel van je vragen. De druk om je kind gelukkig te maken voelt soms als een voortdurende stress-veroorzaker.

Toch ga je door, want wat kun je anders? Je kind heeft je nodig.

Bovendien hoor je van veel andere ouders dat opvoeden zwaar is, dus accepteer jij je leven zoals het nu is. Alleen al wanneer ik dit artikel schrijf voel ik het opgejaagde gevoel van ouders in mijn lijf opkomen.

Tuurlijk, opvoeden is echt wel meer dan alleen stress, maar er is een grens aan wat je als ouder aankunt. Opvoeden geeft je naast uitdaging ook zo ontzettend veel momenten die je voor geen goud zou willen missen. De eerste keer dat je kind “mama” of “papa” zei, de eerste stapjes, de eerste keer naar school, de eerste kinderfeestjes, enzovoort.

De stress die je tijdens het opvoeden ervaart, heeft als groot risico dat je het plezier in het opvoeden verliest. Om nog maar te zwijgen van de moeite die het op een gegeven moment gaat kosten om je volledig in te zetten voor je gezin.

Daarom is het belangrijk dat je nu onmiddellijk stopt met alleen bezig te zijn voor anderen. Of dit nu voor je kind, je gezin, je familie, je vriendenkring, de sportvereniging, de school van je kind of je werk is.

Jij hebt tijd voor jezelf nodig!

Want alleen als jij 100 procent voor jezelf zorgt, ben je een energiek en zelfverzekerd persoon die plezier in het leven heeft en dat is het mooiste voorbeeld wat jij aan je kind kan geven. Want alleen als jij tijd voor jezelf neemt, kun je er op de lange termijn ook 100 procent voor je kind zijn. Laat me je nog wel waarschuwen voor een valkuil.

Valkuil: Denken dat je pas later voor jezelf kunt gaan zorgen, omdat je eerst nog andere dingen te doen hebt. Zoals dat je nu eerst moet wachten totdat je kind straalt van zelfvertrouwen of dat je eerst zus & zo moet regelen voordat jij aan tijd voor jezelf toekomt.

Zorg dus vanaf vandaag goed voor jezelf. Niet gewoon goed, maar overdreven goed. Maak er een plan van dat belangrijker is dan wat dan ook.

Dit zijn de belangrijkste stappen voor je plan:

Stap 1: reserveer minimaal een dagdeel per week helemaal voor jezelf. Niet je kinderen, niet je partner… alleen voor jou. En doe dat dagdeel iets dat volstrekt los staat van zorgen voor anderen.

Stap 2: Geniet net dat beetje meer dan je gewend bent. Neem het lekkere puddingbroodje met aardbeien die je altijd bij de bakker ziet liggen, koop die net iets te dure tas, spuit eens wat extra parfum over jezelf heen, sluiten je ogen en geniet van de zon (al hoewel deze op dit moment ver te zoeken is 😉 ).

Stap 3: Bedenk elke avond wat je die dag écht voor jezelf hebt gedaan. Door aandacht te schenken aan zorg voor jezelf, zul je vanzelf meer gaan genieten en energie opdoen!

Kortom, het is belangrijk dat je nu onmiddellijk stopt met enkel bezig te zijn
voor anderen. Want alleen als jij goed voor jezelf zorgt, kun je er op de lange
termijn helemaal zijn voor je kind en hem het zelfvertrouwen geven waar hij naar verlangt. Maak dus vandaag nog een plan waarin staat beschreven wanneer en hoe jij voor jezelf
gaat zorgen.

Je verdient het!!

Lees ook: Moederdag komt eraan

© 2012 Linda Ketting-Spek | ZelfZekerKind

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *