Baby en peuter samen op een kamer slapen, kan dat?

samen op een kamer

Is het een goed idee om een baby en een peuter samen op een kamer te leggen, is een vraag die me laatst gesteld werd.

Zoals met heel veel vragen, is dat een vraag waar geen duidelijk ja of nee antwoord op te geven valt.
Veel hangt af van de kinderen en zelf. En van jou natuurlijk.

Doe het niet als de baby nog heel erg klein is

Wanneer de baby nog heel erg klein  is, kan je er beter voor kiezen haar op de ouder slaapkamer te laten slapen en nog niet samen op een kamer met een broertje of zusje te leggen. Daar zijn een aantal redenen voor:

  • Baby’s kunnen flink brullen, daar kan de peuter wakker van worden
  • Baby’s slapen een groot deel van de dag, al die tijd kan de peuter niet op haar kamer terecht ( en daar ligt nou net die ene onvervangbare knuffel…)
  • Baby’s willen een nachtvoeding. Er zijn peuters, die slapen daar dwars doorheen maar er  zijn net zoveel peuters die dat niet doen.
  • Peuters kunnen heel zorgzaam zijn, maar zijn niet erg voorzichtig. Huilt de baby, dan neemt de peuter maatregelen, bv door het kind onder een laag knuffels te bedekken. Je moet er niet aan denken.

Voordelen van samen op een kamer

  • Veel kinderen vinden het, vooral als ze klein zijn, super gezellig om een kamer te delen. En ook super veilig. Met z’n tweeën is de nacht ineens minder eng!
  • Dat gevoel kan een sterke band vormen tussen de beide kinderen
  • Jullie kinderen leren op deze manier dat samen delen en rekening houden met elkaar gewoon een deel van het leven is.

Nadelen van baby en peuter samen op een kamer

  • Het oudste kind gaat zich super verantwoordelijk voelen en voor de baby zorgen, wat heel lief en wenselijk is. Maar aan de andere kant moet je als ouder goed oppassen dat de oudste niet op jonge leeftijd leert zichzelf weg te cijferen
  • De kinderen kunnen elkaar natuurlijk ook goed wakker maken en wakker houden, vooral als de ene een ochtendmens is en de ander een nachtbraker
  • De kamer kan snel overvol zijn. Twee bedden is al best veel, maar twee kasten en twee speeltafels, maken het snel propvol. Een uitdaging dus aan de binnenhuis architect in je.

Heeft een kind een eigen kamer nodig

Veel ouders zullen he tgevoel hebben dat ze hun kind tekort doen, wanneer dat kind geen eigen kamer heeft.
Dat is wel een beetje waar, maar zeker niet als ze klein zijn. Dan vinden ze de gezelligheid en veiligheid, veel belangrijker dan een eigen plek hebben.
Die behoefte ontstaat voorzichtig als ze een jaar of tien zijn. Maar wordt pas echt dringend in de pubertijd. En dan ook weer: er zijn kinderen die er de voorkeur aan blijven geven een kamer te delen.

lees ook eens: Hoeveel moet een dreumes slapen

1 antwoord

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *