Kinderen met alcoholvergiftiging

alcoholvergiftiging

Ik wist het natuurlijk best: er zijn heel jonge kinderen, net –an pubers, die zichzelf een alcoholvergiftiging bezorgen.


Dat doen ze uit onbezonnen stoerigheid. En omdat ze jong zijn en hun lichaam nog niet volgroeid is, zuipen ze zichzelf makkelijk volledig lazarus.
Het effect op hun lichaam is verwoestend. Ik citeer het Trimbos Instituut “Er zijn aanwijzingen dat alcoholgebruik door jongeren leidt tot een abnormale en versnelde afname van het volume van de grijze stof in de hersenen die als functie heeft om informatie te verwerven [2]. Alcohol kan dus leiden tot een verstoorde hersenontwikkeling bij jongeren. Zie ook de Infosheet ‘Alcohol en de hersenontwikkeling van jongeren”.

En lees  hier verder over de verschrikkelijk werkelijkheid van jongeren en drank.

Terwijl we dat als samenleving en als ouders heel goed weten, hielden we het niet tegen. Ongeveer 24 jongeren per maand belanden in coma in het ziekenhuis. Dat vind ik al veel en dit zijn nog maar de heel erge gevallen…

Maar nu gebeurt er iets wonderlijks: tijdens de beide lockdowns, neemt het aantal jongeren dat met een alcohol vergiftiging in het ziekenhuis beland dramatisch af. Met wel 70 % Dat betekent nog ongeveer 7 jongeren per maand. Nog steeds 7 teveel. Maar een mooi stuk minder.

Waarom zijn er minder alcoholvergiftigingen bij jongeren tijdens een lockdown

Zeker weten doet niemand het, maar er zijn wel wat dingen te bedenken
* sportclubs sloten de kantine, er was dus minder makkelijk aan alcohol te komen
* supermarkten werden strenger: ook hier werd het lastiger om alcohol te kopen
* de horeca ging dicht, nu je kan je je daar als minderjarige niet klem zuipen, maar je kan er toch een stevig stukje indrinken
* ouders waren meer thuis, het is niet zo raar om te veronderstellen, dat ze dus ook meer zagen gebeuren en daarop ingrepen

De vraag die overblijft

Als alcoholmisbruik door jongeren in een lockdowm wordt terug gedrongen, wat is er dan na de lockdown nodig?
lees ook eens: wat is FAS


 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *