Geef nooit op !

geef nooit op

Geef nooit op was de slogan van een tv-spel voor kinderen. Als jij nog weet welk spel: post het hieronder, want ik weet het echt niet meer…Alleen die kreet, die heb ik onthouden….

Instant grattification

We horen overal en van iedereen dat de “kinderen tegenwoordig” geen rust meer hebben, niets afmaken, zoeken naar onmiddellijke bevrediging  ( instant grattification, laten we maar even duur doen ).
Persoonlijk heb ik het nooit zo over dat gemopper van die “jeugd-van-tegenwoordig” sinds ik weet dat Socrates het al deed. En die is toch van ver voor de jaartelling…

Maar goed, kinderen en doorzetten, daar hebben we het over. Het feit dat kinderen weinig rust hebben, snel afgeleid zijn, wordt heel vaak toegeschreven aan twee zaken : tv en pc.
Lekker makkelijk filmpje kijken, kost minder inspanning dan ene boek lezen, zeker als je een jaar of acht bent.  In een spelletje Farmville is de tuin heel wat sneller aangelegd dan in het echt. En dan ook nog zonder spierpijn…

Geef nooit op

Is dat de grote reden dat kinderen weinig geduld hebben en niet zo goed weten hoe ze met frustraties en teleurstellingen moeten omgaan?

Gedeeltelijk zeer zeker, maar het is te gemakkelijk alles daar op af te schuiven. Doorzetten is namelijk iets wat je je kind gewoon kan leren.
Voorbeeldje: peuter probeert zijn schoenen vast te maken. Met een rood hoofd blijft hij woest prutsen en even later geeft hij het op. Hij steekt zijn voetjes naar je uit. En jij ? Jij maakt die schoentjes even vast.
Op dit voorbeeld kan je eindeloos veel variaties verzinnen.

We willen als moeder nu eenmaal graag dat ons kind vrolijk en blij is. En we gaan voor instant grattification….
Leer je kind het zelf doen. Roep “geef nooit op!” en laat hem zien hoe het wel moet. Laat zien hoe je die schoenen vast maakt en maak ze weer los…”Je kan het !” zeg je.
Focus niet op het moment, maar op later.

1 antwoord
 1. Kaat krabbelt zegt:

  Ik denk heel vaak…. Ze moeten al heel veel op jonge leeftijd en aan allerlei verwachtingen voldoen…. Dat die struggle van z’n shirt niet zelf uit kan doen het niet waard is voor voor irritatie en ik het gewoon even doe.
  In mijn beleving mocht ik vroeger meer hulp vragen op de kleuterschool dan nu. Grote klassen van nu waarbij de kleuters vooral alles zelf moeten doen en dan hebben we het nog niet eens over de cito toetsen op die leeftijd.

  Natuurlijk leer ik m’n kind zelfstandig te worden maar ik vind het totaal niet erg om hem te helpen. Hij zal er wellicht wel eens “misbruik” van maken…. Maar hey als dat het ergste is???
  Doe vooral waar je je als ouder zijnde goed bij voelt… En ik zie zelden dat ouders nog de veters strikken van hun zestienjarige

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *