Mag de baby naar buiten?

baby buiten

Moeders vragen zich dikwijls af: mag je met je baby wel naar buiten??

Natuurlijk mag je met je baby naar buiten ! Als je je baby in het ziekenhuis hebt gekregen, ben je zelfs al een keer met je kindje naar buiten gegaan.
En weet je hoe gezond frisse buitenlucht is? En dat in zonnestralen die onmisbare vitamine D zit, die we nodig hebben om sterke botten te krijgen?
Oke, ik stop, ik weet het, ik ben een frisse-buitenlucht-verslaafde…

Wanneer kan je met de baby naar buiten?

De baby heeft natuurlijk lekker warm al die tijd in he baarmoeder gezeten en is zich nu aan het aanpassen aan de buitenwereld. Het is daarom goed om op twee dingen te letten.

1 je baby weegt minimaal vijf pond en zijn lichaamsgewicht neemt weer toe.
2. zijn temperatuur blijft binnenshuis stabiel. 
Dat zijn zaken die de kraamverzorgster elke dag bij houdt, dus daar is niet moeilijk achter te komen.
Aan de andere kant denk ik ook wel eens: er worden overal ter wereld kinderen geboren die in een hut of tent leven….laten we opletten maar niet al te benauwd zijn.

Wat trek je je baby aan, als je naar buiten gaat?

Even een inkoppertje maar dat hangt helemaal van de temperatuur af !
Hou er bij het aankleden rekening mee, dat je baby niet – zoals jij – in beweging is. Met andere woorden: je baby buiten kan zich niet zelf warm houden. Daarom is de standaard regel geef je baby 1 laag kleren meer dan jezelf aanhebt.
Tip: Let erop dat de kleertjes fijn zitten voor je baby. Op knopen en ritsen kun je niet lekker liggen en een capuchon zit in de weg. Dus…ook al staat die capuchon nog zo schattepattig: niet aan in de kinderwagen (of maxi-cosi)

Mutsje

Je baby verliest het meeste warmte via zijn koppie, zet daarom, behalve als het echt warm is, je kind een muts op. Een mutsje van rekbare stof, of een gebreid exemplaar, zit mooi strak (niet te strak) om het hoofdje zit, is iets heel anders dan een capuchon. Maar dat had je zelf ook wel door, denk ik

Warm weer

De zweetklieren van een baby zijn nog niet goed ontwikkeld, waardoor hij hitte niet kwijt kan door te zweten. Dus….bij erg warm weer trek je je kind niet teveel aan! Een rompertje en een lakentje. Een baby krijgt vaak uitslag wanneer het te warm is geweest. Je ziet dan kleine pukkeltjes die oppervlakkig rood zijn. Schrik niet  het verdwijnt vanzelf. En let in het vervolg op wat je je kind aantrekt.

Tips

*Voel af en toe in het nekje van je baby: als zijn huid daar aangenaam warm aanvoelt, kun je ervan uitgaan dat zijn temperatuur goed is. Dat is overigens ook de plek waar ik altijd voelde of ze koorts hadden
*Bedenk dat het onder de kap van een kinderwagen erg heet kan worden door de warmte van de zon. Zorg daarom voor voldoende ventilatie door de kap naar beneden te doen. Zorg voor schaduw met behulp van bijvoorbeeld een parasol, maar probeer vooral zoveel mogelijk uit de zon te blijven. En hang noooit, ik herhaal nooit een doek over de kinderwagenkap! Dan wordt het binnen in de kinderwagen ondraaglijk heet. Soms zie ik wel eens moeders lopen met zo’n lap om de kap en dan vraag ik me altijd af: zeg ik er wat van af niet?
* Gebruik geen kruik in de kinderwagen als je gaat wandelen. Door de bewegingen kan de kruik tegen de baby komen te liggen, waardoor er een kans bestaat dat de baby zich brandt aan de kruik. Ook heeft heet water bij schudden de neiging om meer volume aan te nemen, waardoor de dop extra onder druk komt te staan. Reuze gevaarlijk allemaal.

Ga lekker veilig wandelen met je baby en geniet van het buiten zijn!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *