Hoeveel slaap heeft mijn kind nodig ??

Het wordt weer mooi weer! Heerlijk buiten spelen en dan moe thuiskomen, wat slaap je als kind dan heerlijk!

Ik ben nog niet moe!!

HO STOP! Als het mooi weer wordt, dan willen kinderen helemaal niet moe-gespeeld hun bedje in rollen en daar eens een hele nacht gaan slapen. ( wat vooral voor hun ouders zeer rustgevend is)
Dan willen ze na het eten opnieuw naar buiten. Verder spelen. Je kan toch niet serieus menen dat ze op de gewone tijd naar bed moeten??? Dat is pure kindermishandeling. En trouwens: het is nog licht.
Wie kan er nu slapen als het nog licht is???

Als moeder heb je het dan best lastig: je kind wil zo graag, ze spelen zo lekker en de andere kinderen in de straat mogen het toch ooooookkkk, mahammmm….
En laten we eerlijk zijn: je hebt aan het einde van de dag ook helemaal geen zin in die strijd.

Hoe je zulke zaken moet oplossen: dat is helemaal aan jou en je kind. De ene moeder vindt het prima dat de kids in de zomer later naar bed gaan, de andere ( ikke dus ) houden de bedtijden toch redelijk strak aan…

Om je te helpen te beoordelen wat nu verstandig is ten aanzien van de slaaptijden, heb je misschien iets aan een overzicht van slaapbehoeften per leeftijdsgroep:

overzicht slaap behoefte per leeftijds categorie


1 tot 3 jaar:
13-14 uur slaap per dag ( er zijn tijden dat ik dat ook zou willen )

3 tot 6 jaar:
12-10 uur slaap per dag

6 tot 12 jaar:
11-10 uur slaap per dag

Je ziet dat het verschil in slaapbehoefte van een basisschoolkind helemaal niet zo veel verschilt van dat van een kleuter ( maar zeg dat nooit hardop !)

12 tot 18 jaar:
10 tot 8 uur slaap per dag

Onderschat het belang van slapen nooit! Kinderen die structureel te weinig slapen, kunnen zich minder goed concentreren, leren daardoor minder goed, zijn vaker ziek en in ieder geval vaker kribbig…

Dus…weltrusten….

lees ook eens: leer leven met een ochtendhumeur

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *