De Peuterspeelzaal: waarom en wanneer

peuterspeelzaal

Als je kind twee jaar is geworden, is het welkom op de peuterspeelzaal.  Als je je afvraagt of dat een goed idee is of je hebt geen idee wat je op een peuterspeelzaal kan verwachten, dan is dit artikel helemaal voor jou.

Tip: ga eens kijken op een peuterspeelzaal.
Een kijkje nemen is altijd heel belangrijk. Als je al zeker wil dat jouw kind naar de peuterspeelzaal gaat , neem je een kijkje om te onderzoeken of deze bij jou past. Als je nog iet weet of je je kind “wegdoet”, dan neem je een kijkje om eens te zien wat daar allemaal gebeurt.

Wat is een peuterspeelzaal

Vroeger
Toen ik 30 jaar geleden een jonge moeder was, was een peuterspeelzaal een plek waar vrijwilligers, mede-moeders dus, kinderen met elkaar lieten spelen. Het was een mooi initiatief waarbij moeders en kinderen elkaar konden leren kennen, maar erg professioneel was het niet.

Nu
De is de peuterspeelzaal veel professioneler geworden. De groepen bestaan uit niet meer dan 15 kindjes, de  begeleiding heeft altijd een opleiding gevolgd. Er zijn duidelijke regels over het aantal begeleiders per aantal kinderen.

Eén leidster per:

  • 4 aanwezige kinderen tot 1 jaar.
  • 5 aanwezige kinderen van 1 tot 2 jaar.
  • 6 aanwezige kinderen van 2 tot 3 jaar.
  • 8 aanwezige kinderen van 3 tot 4 jaar.

Je kind komt altijd op dezelfde tijden naar de peuterspeelzaal, zodat hij een band kan opbouwen met de andere kindjes en de begeleiding. Vaak komt je kind op de basisschoolweer kinderen van de peuterspeelzaal tegen: hmmmm, wat heerlijk veilig en vertrouwd!
Een peuterspeelzaal wordt ook wel gezien als een “voorschool”. Een plek waar je kind leert met andere kinderen om te gaan, samen te spelen op zijn beurt te wachten, werkjes te maken.

Waarom zou je je kind naar de peuterspeelzaal doen?

Tijd voor jezelf

Het is natuurlijk heel gezellig: je peuter thuis maar laten we eerlijk zijn: het is niet alleen maar rozengeur en maneschijn. Een peuter kan steeds meer en vraagt dus ook steeds meer aandacht. De tijd dat je je kind een halfuurtje in de box kon leggen, die is echt voorbij… Het is echt niet raar dat je snakt naar even wat tijd voor jezelf. Al is het maar om even rustig naar het toilet te gaan, zonder dat er op  de deur gebonsd wordt…

Andere kinderen

Natuurlijk komen er met regelmaat andere kinderen bij je over de vloer: buurkinderen, kinderen van vriendinnen, neefjes en nichtjes. Maar dat is toch iets heel anders dan meedoen in een groep. Als er kindjes thuiskomen, is dat veel makkelijker dan wanneer je je op een vreemde plek moet aanpassen…Dat klinkt misschien wat hard, maar dat is het niet. Het is gewoon een levensles, die we allemaal  – met vallen en opstaan – leren. En het spreekwoord zegt niet voor niks: jong geleerd is oud gedaan.

Leren van andere kinderen: sociale vaardigheden

Kinderen leren enorm veel van andere kinderen. Zo zal je kindje ervaren hoe prettig het is als er een speelgoedje gedeeld wordt. Hoe heerlijk je samen van de glijbaan af kan, hoe fantastisch het is om samen heel hard te lachen. En….dat er niet altijd een mama is om je problemen op te lossen en guess what? Dat kan je peuter prima zelf. Dat is fijn voor zijn zelfvertrouwen en onafhankelijkheid

Dingen doen die je thuis niet doet

Op de peuterspeelzaal wordt heerlijk met z’n allen buiten gespeeld. Op fietsjes en stepjes crossen, zomaar lekker achter elkaar rennen en springen. Ook kun je er ongehinderd met zand en water spelen, iets wat de meeste moeders niet zo’n goed idee vinden.
Natuurlijk leest mama ook voor, maar de juf doet het weer net  even anders en die stelt ook vragen over het boek: dat is leuk.
De juffen ( en soms een meester) behandelen ook allemaal thema’s: herfst en winter, de markt en de boerderij. Zo leert je peuter ongemerkt heel veel over de wereld om hem heen.

Wat bedoelen ze met voorschoolse of vroegschoolse educatie

Ik citeer de rijksoverheid

Voorschoolse educatie is voor peuters van 2,5 tot 4 jaar. Zij krijgen dit op de peuterspeelzaal of bij de kinderopvang. Het consultatiebureau geeft kinderen die (een risico op) een onderwijsachterstand hebben een zogenaamde vve-indicatie. In iedere gemeente gelden andere voorwaarden voor de vve-indicatie. Kijk op de website van uw gemeente om te zien welke voorwaarden dat zijn.

Dus: wanneer het consultatiebureau de indruk krijgt dat een kind zich niet helemaal volgens het boekje ontwikkelt, kunnen ze de ouders helpen door ze de peuterspeelzaal aan te bieden. Dat wil zeggen, dan wordt de peuterspeelzaal door de overheid betaalt, zodat in ieder geval het geld geen belemmering vormt.

Wanneer komt een kind in aanmerking voor voorschoolse educatie?

Er wordt door het consultatie bureau naar 4 zaken gekeken

  • Taalontwikkeling: die wordt gericht gestimuleerd door de beginnende geletterdheid en de woordenschat.
  • Beginnende rekenvaardigheid, zoals het leren tellen, het meten en de oriëntatie in ruimte en tijd.
  • Motorische ontwikkeling: het ontwikkelen van grove en fijne motoriek staat hier centraal
  • Sociaal-emotionele ontwikkeling: zoals het stimuleren van zelfstandigheid, zelfvertrouwen en samen spelen en werken.

Bron  Wikipedia

Wat kost peuterspeelzaal

Peuteropvang is inkomensafhankelijk en wordt per uur berekend. Het is dus niet zomaar te zeggen, hoeveel het kost. Voor de laagste inkomens kost een uur peuterspeelzaal €8,50 ( bedrag van 2022)Dat lijkt niet veel, maar je kind gaat niet een keer een uur naar de peuterspeelzaal. Je moet uitgaan van een schooljaar, 40 weken dus. En per week gaat je kind  er twee dagdelen naar toe.
Je kunt voor de peuteropvang kinderopvang toeslag aanvragen, en dan wordt het bedrag per uur min €0,34 en max €5,60.
kinderopvangtoeslag en de peuterspeelzaal

Vaker ziek worden

Je hoort wel eens dat kindjes die naar de peuterspeelzaal gaan vaker ziek zijn dan de kinderen die gewoon thuis blijven. Is dat waar?
Niet schrikken, maar dat klopt in haar algemeenheid wel. Wanneer je kind veel met andere kinderen in aanraking komt, komt het ook met de virussen en bacteriën van andere kinderen in aanraking. EN dan is het Tjakka,Bingo! Weer een keertje snip en snip verkouden…
Is dat erg? Ik zou zeggen helemaal niet . Het is een heel natuurlijke manier om weerstand op te bouwen.  

lees ook: kunnen peuters samen spelen

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *