Hoe zit het met jouw zelfbeheersing??

zelfbeheersing

Hoe zit het met jouw zelfdiscipline?

Even een open deur: opvoeden is best lastig. En natuurlijk heb jij je voorgenomen om nooit een tik uit te delen, nooit te schreeuwen. Slaan is een voorbeeld van agressief gedrag dat je je kind beslist niet wil geven, en schreeuwen …kom zeg, zo zal jij je nooit verlagen…….
Maar dan op een dag, heb je het gevoel dat je alle pedagogische trucken wel hebt geprobeerd, dat niks helpt. Zo´n moment waarop je het even niet meer zit zitten…

En je je gedraagt als de boze stiefmoeder uit Sneeuwwitje

Dat is ook het moment dat je je afvraagt: hoe ik het wel goed, zit ik er niet teveel bovenop? Wil ik niet teveel te snel van mijn kind? Of doe ik het andersom fout: vraag ik veel te weinig en is mijn kind dus niks gewend?
Als je je zelfdiscipline verliest is dat helemaal niet zo erg, relax! Je bent ook maar een moeder, je bent ook maar een mens. En er zijn nu eenmaal van die dagen dat niks lukt….
Maar als de storm is gaan liggen, is het misschien toch wel goed je af te vragen waarom je je kind enige discipline wil bij brengen.

Waarom zelfdiscipline?

Discipline is bedoeld om kinderen zelfbeheersing bij te brengen. Het leert ze ook dat er consequenties vastzitten aan bepaald gedrag. Dat is ook een prima voorbereiding op het grote-mensen -leven. Tenslotte sta jij ook niet te kijken als je een bon ontvangt voor te hard door de bebouwde kom rijden….
En we weten allemaal dat enige zelfdiscipline onontbeerlijk is als je later iets wil bereiken.
Reden genoeg dus om met rust en kalmte en frisse moed opnieuw te gaan opvoeden. En een tip: leg de lat niet te hoog. Niet voor jezelf en niet voor je kind….  vraag niet teveel en niet te weinig……van jezelf en van je kind.

lees ook : van die nare gewoonten

opvoeden zelfdiscipline

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *