de ontwikkeling van je dreumes van 19 maanden

De ontwikkeling van je dreumes van 19 maanden: is je kind een brokkenpiloot?  sommige kinderen hebben meer ongelukjes dan anderen..Omgaan met de onzekerheden van je kind.  En veel meer over taal en motoriek.

de ontwikkeling van je dreumes van 19 maanden
de ontwikkeling van je dreumes van 19 maanden

Lichamelijke ontwikkeling van je dreumes: is jouw kind een ‘brokkenpiloot’?

Blauwe plekken en builen, het hoort een beetje bij de dreumes, die nu eenmaal met vallen en opstaan leert om te lopen, te rennen en te klimmen, maar sommige kinderen hebben meer ongelukjes dan anderen. Op een schaal van 1 tot 4, waar zit jouw kind?

  1. Dat kind gebeurt nooit wat.
  2. Ach, af en toe een schrammetje
  3. altijd in beweging en het eindigt met blauwe plek nr. zoveel
  4. de narigheid lijkt hem wel op te zoeken, hij heeft al wat gebroken (of een ander ongelukje gehad)

Vergelijk (het is een Amerikaans onderzoek)

  • Jongens:
    11% heeft haast nooit iets.
    50% heeft af en toe eens een schaafwond of buil
    37% heeft altijd wel wat
    3% heeft al een serieus ongeluk gehad
  • Meisjes:
    18 % heeft eigenlijk nooit iets
    54 % heeft af en toe een schaafwond of buil
    27% heeft altijd wel wat
    2% heeft al een serieus ongeluk gehad.

Maak je niet al te druk over ongelukjes: met vallen en opstaan leren we lopen. Het is gewoon een onderdeel van de ontwikkeling van je dreumes van 19 maanden. Met een paar maanden is het ergste leed geleden! Wedden?

ontwikkeling dreumes maand 19

Emotionele ontwikkeling  je dreumes: omgaan met onzekerheden

Zelfs de aller gemakkelijkste, liefste dreumes kan huilen, zeuren, aan je hangen en dreinen. Met dit gedrag probeert je kind je uit te leggen: Help, het is even teveel. Je dreumes van 19 maanden leert heel veel nieuwe dingen en verfijnt wat hij al kan. Dat doet hij allemaal in een werkelijk duizelingwekkend tempo. Dus het is helemaal niet zo vreemd dat hij soms gefrustreerd raakt en moe. Accepteer z’n signalen en neem ze voor wat ze zijn: een roep om aandacht en rust. Stel je kind gerust en maak er geen probleem van, daarmee maak je de problemen groter dan ze zijn.

ontwikkeling dreumes maand 19

Als je dreumes dreint, en aan je gaat hangen, geef hem een lekkere knuffel en probeer hem af te leiden. Een geliefd knuffelbeest, een knuffeldekentje kan in zo’n situatie ook uitkomst bieden. Dat wil zeggen: als je kind er een heeft, want lang niet alle kinderen ontwikkelen een voorkeur voor een speciaal dekentje, lapje of beestje. Probeer wat rustige spelletjes, als het kan één op één met je kindje. En heb geduld, het duurt nog wel even voor je kind rust vindt in deze grote en ingewikkelde wereld.

Bedtijd van je dreumes:

Nu je dreumes in staat is te bedenken wat er gebeurt als hij er niet is, kan hij besluiten, maar niet meer naar bed te willen. Stel je voor: papa en mama hebben daar beneden plezier, terwijl hij in dat saaie bed zou moeten liggen??? En het wordt natuurlijk helemaal frustrerend als je in dat bed ligt en je hoort iedereen beneden lachen en praten en tv kijken… Maak duidelijk dat de nacht is om te slapen, door na het eten alleen nog wat rustige spelletjes toe te staan.

ontwikkeling dreumes maand 19

Praat over het naar-bed-programma: “nu gaan we de boekjes opbergen en tanden poetsen, dan lees ik je een verhaaltje voor en dan ga je lekker slapen.” EN heel belangrijk: hou je daar ook aan. Want als er iets niet werkt met een dreumes is het om te proberen redelijk te praten. Daar zijn ze eenvoudig weg nog niet aan toe. Een kind van 19 maanden kan nog niet logisch redeneren en snapt ook nog niets van jouw uitgebreide uitleg. Sterker nog: jouw woordenstroom zal hem alleen nog maar bozer maken. Op deze leeftijd vertel je in eenvoudige taal wat er gaat gebeuren, en dat doe je dan ook.

Wat gebeurt er in de ontwikkeling  dreumes van 19 maanden?

Taalontwikkeling van je dreumes:

Je dreumes begint nu werkwoorden te gebruiken: actie woorden zouden we kunnen zeggen. Woorden als: kom, pak, spring, en dergelijke gaan goed. Zinnen kunnen bijvoorbeeld zijn: “mama kom.” Het duurt nog een paar maanden voor de zin uitgebreid wordt naar bijvoorbeeld “mama kom mee met mij.”
Veel dreumesen begrijpen ook wat “op, onder, uit en in” is. Je zult merken dat als je een verhaaltje voorleest en je houdt even op bij een belangrijk woord, je dreumes instaat, is om het ontbrekende woord in te vullen. Pak maar eens een boekje dat je al 100 keer hebt voorgelezen en probeer het uit. Samen boekjes lezen, plaatjes aan wijzen en die door je dreumes laten benoemen, het is een prima manier om hem te helpen z’n woordenschat uit te breiden. Eigenlijk kun je het niet vaak genoeg doen.

ontwikkeling dreumes 19 maanden

Lichamelijke ontwikkeling  je dreumes:  fijne motoriek

Vanaf vorige maand is het je vast wel opgevallen dat je kind steeds meer geïnteresseerd raakt in z’n speelgoed en er nu ook echt mee begint te spelen. Deze maand kun je zien hoe ze wel een half uur met hun speelgoed bezig kunnen zijn. Weer een mijlpaal. Stapelen, muziekinstrumenten, speelgoed mobieltjes, grote kartonnen boeken, je dreumes vindt het leuk. Let wel goed op dat er geen kleine onderdelen aan zitten. Ook kinderen van 19 maanden stoppen nog graag van alles in hun mond!

Lichamelijke ontwikkeling  je dreumes: grove motoriek

Nu je dreumes een goede oog-handcoördinatie heeft en daardoor een stevige balans, kan hij z’n vaardigheden uitbreiden met klimmen. Het ene kind is daar heel voorzichtig mee, het andere kind klimt in alles wat hij ziet.
Heb je er zo een? Wees dan niet verbaasd als je hem uit de boekenkast moet plukken. Klimmen is geweldig, maar veiligheid eerst. Maak je dreumes heel goed duidelijk wat wel en wat niet “beklommen” mag worden. Niet dat dat heel erg helpt: kinderen van deze leeftijd zijn heel erg impulsief en hebben nog weinig idee van gevaar. Maar het helpt je als ouder, te weten waar je wel en niet moet ingrijpen.

Het risico dat je kind valt terwijl het ergens op klimt, is natuurlijk groot. Maar onderschat het gevaar van omvallend meubilair niet! Je kind kan uit de boekenkast vallen, dat is al vervelend genoeg. Maar wat als die kast op hem valt. Probeer je kind zoveel mogelijk gelegenheid te geven zich uit te leven in speeltuintjes, zodat niet alle energie in huis moet worden uitgeleefd.

Lees verder de ontwikkeling van je dreumes maand 20

lees ook

Wil je meer weten over de ontwikkeling van je dreumes van maand tot maand? Klik dan hier

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *